Careercast: Zanimanja koja će nestati u narednih nekoliko godina

Poštari i daktilografi su radna mjesta koja bi uskoro mogla nestati, prema istraživanjima vebsajta „Careercast“

Očekuje se da će se broj radnih mjesta u poštama smanjiti za 28 odsto do 2024. godine, jer u svijetu u kojem se komunikacija svodi na poruke, telefonske razgovore, pa čak i računi stižu mejlom, ovaj podatak ne treba toliko iznenaditi.

Automatizacija je zaslužna za veliki broj poslova koji će nestati ili smanjiti, te se tako predviđa da će do 2024. godine broj daktilografa pasti za 18 odsto. Očekuje se pad od 15 odsto kod mjerača brojila s obzirom na uvođenje pametnih brojila koji podatke o potrošnji automatski šalju u centrale elektroprivrede, vodovoda i slično.

Na četvrtom mjestu su se našli di-džejevi za koje se očekuje da će ih biti manje za 11 odsto, dok su se na petom mjestu našli draguljari sa padom od 11 odsto, koliko je procijenjen pad i za procjenitelje rizika osiguranja, koji su na šestoj poziciji.

Sedmo mjesto zauzeli su krojači s padom od devet odsto, na devetoj poziciji su novinari štampanih medija za koje je predviđen pad od osam odsto, a posljednji, desetoplasirani našli su se kompjuterski programeri kojima se predviđa pad od osam odsto.