Srpski biznismen o preseljenju Kraša u Srbiju i počecima s Miškovićem

Srpski biznismen Nebojša Šaranović izjavio je da kupuje akcije hrvatskog Kraša u svoje ime jer vjeruje da ta kompanija ima veliki potencijal.

„Niz godina poslujemo u konditorskoj industriji regiona i ostvarujemo jako dobre rezultate. Zato redovno pratimo industriju u ovom dijelu Evrope i smatramo da Kraš ima veliki potencijal. On ima sjajan brend, izvrsne proizvode i odlične zaposlene. Vjerujemo da ima veliki potencijal za dalji rast i razvoj, a smatramo da smo zbog našeg iskustva u industriji dobar ulagač koji može donijeti dodatnu vrijednost“, rekao je Šaranović u intervjuu za hrvatski Novac.hr.

Komentarišući to što je kupovinu akcija Kraša počeo po cijenama od 400 pa 500 kuna, što su mnogi okarakterisali kao preskupo, a na kraju je došao do cijene do čak 1.090 kuna, Šaranović je rekao da Kraš, u kojem sada posjeduje 25,6 odsto akcija, plaća po cijeni koju smatra fer vrijednošću koju mali akcionari i zaposleni treba da dobiju.

„Do sada smo u Kraš uložili više od 45 miliona eura. Jako vjerujemo u pravni sistem Republike Hrvatske i smatramo da manjinski paket može biti profitabilan, te smo spremni participirati u Krašu i sa manjinskim udjelom. Te smo mogućnosti svjesni od početka, što nije promijenilo našu odluku da investiramo. Mnogi nas upozoravaju na primjere sinhronizovanog djelovanja Uprave Kraša i Mesne industrije Braća Pivac, ali mi se time ne bavimo jer vjerujemo da za sve postoje zakoni i regulatori. To je njihov posao. Ne bi bilo dobro da Uprava bilo kojim svojim potezom u ovom procesu donese prevagu, a na štetu svih radnika, ostalih dioničara i same kompanije“, rekao je Šaranović.

Povodom nezvaničnih informacije da bi ako postane većinski vlasnik Kraša proizvodnju premjestio u Srbiju ili, ako proizvodnja ostane u Hrvatskoj, otpustio veliki broj radnika, on je kazao da su to „zlonamjerna tumačenja i potpuna neistina“.

„U karijeri sam imao sam šest fabrika i nijedna nikada nije premještena niti ugašena. Vjerujem u proizvodnju i upravo zato investiram u ovu industriju. Najveća vrijednost Kraša su njegovi stručnjaci i zaposleni jer, vjerujte mi, niko drugi na svijetu ne zna proizvesti Bajaderu ili Griotte i druge brendove koji se proizvode u Zagrebu. Svaku našu investiciju prate razvoj i rast fabrika, nova radna mjesta i nova perspektiva. Svi koji prouče naše poslovanje u to se mogu uvjeriti na konkretnim brojkama i našim poslovnim potezima“, rekao je Šaranović.

Šaranović, koji je vlasnik kiparske kompanije Kappa Star Limited u čijem je vlasništvu nekoliko kompanija u Srbiji, među kojima su Jaffa i Banini, istakao je da su proizvodi tih kompanija dobro poznati u Hrvatskoj.

„Otkad smo im mi vlasnici, one (kompanije) su znatno uspješnije. Neprestano investiramo u tehnologiju i razvoj. Samo smo u Jaffu uložili 28,6 miliona eura. Od našeg preuzimanja kompanija je učetvorostručila prihode, višestruko smo povećali proizvodnju i broj zaposlenih“, rekao je on.

O počecima i Miškoviću

Nebojša Šaranović počeo je kao pripravnik u Delti 1991. oodine, čiji je osnivač bio Miroslav Mišković. Preduzeće je tada imalo četiri zaposlena, bavilo se trgovinom, a on je bio zadužen za razvijanje ruskog tržišta.

“Tamo sam krenuo s trgovinom i zapravo slučajno, od Umke, koja je danas u mom vlasništvu, dobio narudžbinu za prva dva vagona celuloze. Kada su vagoni došli do Mađarske, otkazali su mi ugovor, pa sam bio prisiljen pronaći drugog kupca. Našao sam ga u Italiji, dva vagona postala su četiri vagona, četiri su prerasla u njih deset i uskoro je krenuo prvi brod prema Italiji”, kaže Šaranović.

Navodi da mu je od tog trenutka osnovna djelatnost bila trgovina celulozom, koju je prodavao i do 300.000 tona godišnje širom svijeta.

“Novac zarađen trgovinom ulagao sam u dionice Bajkalskog celuloznog kombinata. Stekao sam kontrolni paket, koji sam kasnije prodao, a novac od prodaje od tada ulažem u kupovinu prvih kompanija u Srbiji. Investirao sam u dvije proizvodne grane – industriju papira i konditorski biznis. Krajem 2018. prodao samo 75 odsto udjela u Avali Ada i Fabrici hartija Beograd za 133 miliouna eura. Kupac je jedna od najuspješnijih globalnih industrija u papirnoj industriji – Smurfit grupa. U tim kompanijama ostao sam manjinski suvlasnik”, priča Šaranović.

U Srbiji je, kako dodaje, vlasnik Papir Servisa FHB i Fabrike kartona Umka, a u konditorskom dijelu biznisa Jaffe i Baninija.

“Što se tiče gospodina Miškovića, nakon što sam se vratio iz Rusije, putevi su nam se razišli – ja sam se usmjerio na razvoj proizvodnih industrija, a on na trgovinu, bankarstvo i osiguranje. Odlučili smo da će svako krenuti svojim putem, a vrijeme je pokazalo da su oba podjednako uspješna”.