Evropske berze porasle drugi dan zaredom

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene akcija su porasle, drugi dan zaredom, a najviše u rudarskom i finansijskom sektoru

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 odsto, nakon što je juče ojačao 0,3 odsto. Londonski FTSE indeks bio je u 9,30 sati na gubitku 0,1 odsto, dok su frankfurtski DAX i pariski CAC ojačali između 0,1 i 0,3 odsto.

Rast STOXX 600 indeksa drugi dan zaredom najviše se zahvaljuje jačanju rudarskog sektora. U tom je sektoru, najviše skočila cijena akcije Rio Tinta za 2,6 odsto, nakon što je ta kompanija obavijestila da će isplatiti veću dividendu nego što se na tržištu očekivalo.

Na dobitku je i finansijski sektor, dok na tržišta loše utiče pad cijena nafte jer podaci pokazuju da u SAD-u proizvodnja raste, što bi moglo umanjiti pozitivan uticaj smanjenja proizvodnje OPEC-a na cijene ′crnog zlata′.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula daljih 0,4 odsto, pa je od početka nedjelje na gubitku više od 3 odsto.

Među dobitnicima je jutros francuski CAC indeks, koji je posljednjih dana bio pod pritiskom zbog neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora, koji se održavaju u drugoj polovini aprila.

Ulagače zabrinjavaju najave Marine Le Pen, predsjedničke kandidatkinje Nacionalne fronte koja vodi u anketama, o mogućem izlasku Francuske iz Evropske unije. Iako mnogi očekuju da će Le Pen u drugom krugu izbora izgubiti od umjerenog kandidata, ulagači su nervozni jer su lani Britanci potpuno neočekivano izglasali ′Brexit′, a Amerikanci izabrali Trumpa za predsjednika.