PwC: Američka privreda do 2050. pada iza indijske

Kina će do 2050. godine postati najveća svjetska privredna država, dok će SAD zaostati iza Indije kako predviđa u najnovijem istraživanju konsultantska kompanija PricewaterhouseCoopers (PWC)

Na ljestvici od 32 zemlje, temeljenoj na procjeni bruto domaćeg proizvoda (BDP) iskazanog paritetom kupovne moći (PPP), vodeće mjesto je pripalo Kini s procijenjenim BDP-om u 2050. godini od 58.500 milijardi dolara i petinom udjela u svjetskoj privredi.

Slijedi Indija s BDP-om većim od 44.000 milijardi dolara, dok se SAD našao na trećem mjestu s procijenjenom vrijednošću BDP-a iskazanom PPP-om od 34.100 milijardi dolara.

Četvrto mjesto pripalo je Indoneziji s procijenjenim BDP-om od 10.502 milijardi dolara, peto Brazilu sa 7.540 milijardi, a šesto zauzima Rusija sa 7.131 milijardom dolara.

Među evropskim državama Njemačka je na ljestvici BDP-a zauzela deveto mjesto s procijenjenom vrijednošću BDP-a od 6.138 milijardi dolara u 2050. godini.

Države u nastajanju trebalo bi da i u narednih 30-ak godina budu motor rasta svjetske privrede i do 2050. godine čine skoro polovinu svjetske privrede, u odnosu na sadašnjih oko 35 odsto, utvrdili su u američkoj konsultantskoj kompaniji.

Udio EU27, bez Britanije, u svjetskom BDP-u mogao bi da se smanji ispod nivoa od 10 odsto i time bi bio manji nego u Indiji.

Razvijene države grupe G7 – Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD – u prosjeku će porasti za samo 1,6 odsto godišnje, procjenjuju u američkoj savjetodavnoj kompaniji.

Među 27 zemalja EU najviše bi trebalo da poraste Poljska, dok Britanija ima potencijal da nakon jenjavanja prolaznih posljedica Bregzita raste u prosjeku više nego EU27 u cjelini.

Današnja razvijena privreda će i dalje imati veći prosječni dohodak po glavi stanovnika i bolji standard, ali bi države u nastajanju do 2050. trebalo znatno da napreduju u smanjivanju zaostatka.