Rast deviznih rezervi Kine nadmašio očekivanja

Devizne rezerve Kine su u maju porasle četvrti mjesec zaredom, pošto su stroge mjere kontrole kapitala i slabljenje dolara pomogli ograničavanju odliva deviznih sredstava

Devizne rezerve su u maju povećane za 24 milijarde dolara na 3,05 biliona dolara, u odnosu na povećanje od 21 milijarde dolara iz aprila na 3,03 biliona dolara, pokazali su danas objavljeni podaci kineske centralne banke. To je prvi put od juna 2014. godine da su u četiri uzastopna mjeseca rezerve zabilježile rast.

Ekonomisti koje je anktetirao Reuters predviđali su skok rezervi za 10 milijardi dolara na 3,04 hiljade milijardi dolara. Vrijednost zlatnih rezervi Kine je pala na 75,0 milijardi dolara krajem maja sa 75,02 milijarde dolara krajem aprila, pokazali su podaci Narodne banke Kine objavljeni na njenom zvaničnom sajtu.

Kina je u proteklim mjesecima pooštrila propise koji se odnose na kretanje kapitala van zemlje, jer nastoji da podrži juan i da ograniči pad deviznih rezervi.

Zvanični Peking je prošle godine potrošio gotovo 320 milijardi dolara deviznih rezervi, nakon što su one pale za rekordnih 513 milijardi u 2015. godini.

Uprkos tome, juan je pao za 6,5 odsto prema dolaru, što je bio njegov najveći godišnji pad od 1994. godine.