Wall Street: Indeksi bez većih promjena

Berza

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi ostali gotovo nepromjenjeni, pri čemu su cijene akcija u zdravstvenom sektoru pale, dok su u uslužnom i potrošačkom porasle

Dow Jones oslabio je 0,04 odsto, na 21.629 bodova, a S&P 500 0,01 odsto, na 2.459 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,03 odsto, na 6.314 bodova.

U mirnom trgovanju najviše su juče pale, za 0,3 odsto, cijene akcija u zdravstvenom sektoru jer je ulagače na oprez navela vest da će Senat odložiti razmatranje novog prijedloga zakona o zdravstvenom osiguranju.

S druge strane, najviše su juče porasle, za 0,4 odsto, cijene akcija u uslužnom sektoru, a slijedio je potrošački s rastom od 0,26 odsto. U fokusu ulagača bili su kvartalni poslovni izvještaji kompanija, od kojih se neke ugodno, a neke neugodno iznenadile.

Tako je zbog slabijih nego što se očekivalo finansijskih rezultata cijena akcija fonda BlackRock pala više od 3 odsto, dok je akcija Netflixa poskupjela više od 8 odsto, zahvaljujući snažnom rastu broja pretplatnika te kompanije koja nudi televizijski i filmski program na internetu.

Na početku sezone objava poslovnih izvještaja analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 8,1 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Na oprez ulagača uoči vala poslovnih izvještaja kompanija ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile 5,2 milijarde akcija, dok je prosječni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,5 milijardi.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 odsto, na 7.404 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,35 odsto, na 12.587 bodova, a pariski CAC 0,10 odsto, na 5.230 bodova.