Intel ulaže 7 milijardi dolara u domaće tržište

Investicije

Kompanija Intel, danas najpoznatija po proizvodnji mikroprocesora, najavila je da će uložiti 7 milijardi dolara u novu fabriku u Arizoni

Intel je jedna od stotinu kompanija koje su potpisale pravni dokument usmjeren protiv nedavne Trumpove privremene odredbe o zabrani ulaska u SAD građanima sedam većinski muslimanskih zemalja. Kompanija je ipak odlučila slijediti i Trumpovu politiku odnosno obećanje o povratku proizvodnje američkih kompanija na američko tlo.

Intelov glavni izvršni direktor Brian Krzanich je prilikom susreta s predsjednikom Trumpom u Bijeloj kući najavio kako će njegova kompanija kroz iduće tri do četiri godine investirati 7 milijardi dolara u novu fabriku koja će se smjestiti u Arizoni, u gradu Chandleru.

Uz pomenutu investiciju planirano je i zapošljavanje 3000 novih radnika, a indirektno će doprinijeti zapošljavanju oko 10 hiljada ljudi na području Arizone. Kada bude završena, fabrika Fab 42 će biti mjesto gdje će se proizvoditi Intelovi najmoderniji čipovi u 7-nanometarskoj tehnologiji.