Samsung investira 150 miliona u nove kompanije u Evropi

Kompanija Samsung Electronics otvara kancelariju u Berlinu koja će služiti kao centar za start-up investicije i akvizicije u Evropi

Samsung NeXT, južnokorejski džin, uložiće 150 miliona dolara i već imaju dva investitora u Berlinu. Ideja je da se pribave male kompanije koje se bave bijelom tehnikom, vještačkom inteligencijom i virtuelnom realnošću.

Samsung koji se takmiči sa Appleom kao svjetski mogul u pravljenju mobilnih telefona, kupio je start-up LoopPay, koji je postao usluga za plaćanje putem pametnih telefona.

Korporacije obično imaju svoje fondove iz kojih investiraju i uglavnom ne traže strane partnere. Prošle godine na globalnom nivou Samsung je investirao 83,2 milijarde u startup-ove, više od 76,5 miliona u 2015.

SAP Sapphire Ventures prošle godine su ostvarili jedan milion u investiranju u start-upa. Nick Nigam je investitor Samsunga koji je situiran u Berlinu.

Prije nego što se pridružio Samsungu ovog proljeća, Petersen je radio dvije godine u kompaniji Faber Ventures u Lisabonu, koja se bavi investiranjem u nove internet kompanije. Samsung NEXT je kompanija koja je osnovana u januaru ove godine, sa lokacijom u Mountain View, Kaliforniji, i ima timove u San Francisku, New Yorku, Južnoj Koreji i Tel Avivu.

Samsung NEXT se ozbiljno bavi investiranjem, a jedna od najpoznatijih investicija u start-up je u Converge Industries, kompaniju koja se bavi dronovima i Liquid Sky, sa cloud igrama kao primarnom djelatnošću.