Facebook predstavio novu opciju

Facebook je tokom godina često mijenjao postavke mreže i predstavljao opcije koje se nisu svidjele korisnicima, a sada su najavili još jednu opciju koja bi mogla da naiđe na kritike korisnika

U budućnosti će se tako video-zapisi na ovoj mreži automatski reprodukovati sa zvukom. Trenutno se video-zapisi reprodujuju bez zvuka pa je dovoljno samo dodirnuti ekran za reprodukciju zvuka. S novom nadogradnjom zvuk će se automatski reprodukovati te će se pojačavati i stišavati kako korisnici budu “skrolovali” po stranici, a još jedna novost vezana za video-zapise jeste i mogućnost reprodukcije video-zapisa kao “slika u slici” unutar same aplikacije, ali i nakon napuštanja Facebooka. Dakle, kada korisnici izađu iz Facebookove aplikacije, na ekranima će ostati mali ekran s videom kojeg su gledali na ovoj društvenoj mreži.

U Facebooku kažu kako su testiranja pokazala da korisnici žele automatsku reprodukciju zvuka s video-zapisima, ova opcija se vjerovatno neće svidjeti velikom broju ljudi. Korisnici na ovoj mreži prate stotine, možda i hiljade ljudi i stranica te se na news feedu prikazuje sve više videa tako da bi tokom pregledavanja Facebooka u budućnosti stalno mogao da se pali i gasi zvuk s tih video-zapisa. Automatska reprodukcija zvuka biće onemogućena ako je isključen ton na telefonu, a srećom ova opcija moći će da se isključi u postavkama telefona tako da se video reprodukuje bez zvuka, a dodirom prsta po ekranu aktiviraće se i zvuk.

Još jedna novost vezana uz Facebook i video jeste posebna Facebookova video aplikacija koja će omogućiti gledanje video sadržaja s ove mreže direktno na televizorima, bez povezivanja telefona i tableta s TV-om i streamanja sadržaja. Facebookova aplikacija uskoro će biti dostupna za Apple TV, Amazon Fire TV i Samsungove pametne televizore te će korisnici putem nje na televizorima moći da gledaju video-zapise koje su na Fejsu podijelili njihovi prijatelji, videa sa stranica koje prate, preporučene i Live video-zapise. (B92)