Tužba koja bi mogla da primora Facebook da proda Instagram i Whatsapp

Tehnologija

Američka Federalna trgovinska komisija i gotovo sve savezne države tužile su kompaniju Fejsbuk zbog navodnog kršenja zakona koji sprječavaju stvaranje monopola.

Iz Federalne trgovinske komisije su saopštili da će tražiti odluku koja će, između ostalog, od Fejsbuka zahtijevati da se odrekne svojih akvizicija uključujući Instagram i Votsap.

Koalicija saveznih američkih država takođe traži da se Fejsbukovo posjedovanje drugih društvenih mreža proglasi nelegalnim, prenosi RTS.

“Skoro cijelu deceniju Fejsbuk koristi svoju dominaciju i monopol na tržištu da uništi slabije rivale i uguši konkurenciju, a sve na štetu redovnih korisnika”, rekla je tužiteljka države Njujork Leticija Džejms.

Istakla je da kompanija koristi ogromne količine novca kako bi preuzela rivale prije nego što ugroze dominaciju Fejsbuka.

Iz kompanije su rekli da razmatraju pritužbe, ali da bi takav presedan imao uticaj na širu poslovnu zajednicu i ljude koji svakodnevno biraju njihove proizvode.

Fejsbuk je druga velika tehnološka kompanija koja se suočava sa ovakvim pravnim izazovom pošto je američko Ministarstvo pravde u oktobru iz sličnih razloga tužilo Gugl.

Nakon objave ove vijesti, akcije kompanije Fejsbuk su već pale za tri procenta.