Ubrzana inflacija u SAD podstakla tražnju za plemenitim metalima

Slabiji dolar i strah od ubrzane inflacije u SAD povećali su apetite investitora za plemenitim metalima, koji su oduvijek bili zaštita od inflacije

Jutros je cijena zlata porasla 0,67 odsto, na 1236,93 dolara po unci.

Nagon signala iz američke centralne banke o “vjerovatnom” podizanju kamatnih stopa, unca zlata je za dva dana pojeftinila više od 10 dolara. Međutim juče objavljeni podaci o rastu inflacije u SAD na najviši nivo u 5 godina podstakli su tražnju za plemenitim metalom. Zvanični podaci su pokazali da je stopa inflacije u SAD u januaru porasla 2,5% u odnosu na decembar, što je najveći rast od marta 2012. godine. Stopa inflacije za decembar 2016. je iznosila 2,1 odsto.

Američki dolar je danas oslabio u korpi šest vodećih valuta u svijetu za 0,3 odsto, čime je prekinut njegov 11-dnevni dobitnički niz. Kretanje dolara danas je u suprotnosti sa ekonomskim podacima u SAD i stava Uprave federalnih rezervi o “vjerovatnom” povećanju kamatnih stopa.

U plusu u četvrtak ujutro su bili i ostali plemeniti metali. Cijena srebra je porasla 0,1%, platine 0,5% apaladijuma 0,4 odsto. (Agencije)