Wall Street: Indeksi pod pritiskom pada tehnološkog sektora

Berza

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija pale, najviše u tehnološkom sektoru, a ulagači su oprezni dok razmatraju kako će ekonomija izdržati povećanje kamatnih stopa američke centralne banke

Dow Jones oslabio je 0,07 odsto, na 21.359 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 odsto, na 2.432 boda, a Nasdaq indeks 0,47 odsto, na 6.165 bodova.

Pad indeksa najviše je posljedica nastavka pritiska na akcije u tehnološkom sektoru, koji traje od prošlog petka. S&P indeks tog sektora oslabio je juče daljih 0,5 odsto. Pritom su akcije Alphabeta, glavne kompanije Googlea, i Applea skliznule između 0,6 i 0,8 odsto, jer je nekoliko analitičara smanjilo procjene za akcije tih kompanija.

Uprkos padu u proteklih nedjelju dana, tehnološki je sektor i dalje najveći dobitnik od početka ove godine i dao je najveći doprinos rastu S&P 500 indeksa u tom razdoblju za 8,6 odsto.

Finansijski i energetski sektor, koji bi trebalo da rastu tokom ekonomskog jačanja, takođe su juče pali. Finansijski sektor za 0,4, a energetski za 0,7 odsto.

A da se rast američke ekonomije usporava pokazali su slabiji nego što se očekivalo podaci o inflaciji i prometu u trgovini na malo. To otvara pitanje je li najveća svjetska ekonomija dovoljno snažna da bi izdržala još jedno povećanje kamata u ovoj godini, nakon što je američka centralna banka povećala ključne kamate po drugi put od početka godine.

Kao što se očekivalo, Fed je u sredu, nakon dvodnevne sjednice, povećao kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,0 do 1,25 odsto i signalizovao da bi do kraja godine mogao još jednom povećati cijenu novca. Uz to, Fed je signalizovao i da bi uskoro mogao početi smanjivati bilanse koje su povećane posljednjih godina jer je centralna banka kupovala vrijednosne papire kako bi zadržala niske kamatne stope.

Pitanje je, kažu analitičari, kako će zaoštravanje monetarne politike uticati na ekonomiju.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija skliznuo je 0,4 odsto.