„Mjesečini” ipak dodijeljen Oskar za najbolji film

Drama „Mjesečina” osvojila je Oskara za najbolji film na 89. dodjeli nagrada Američke filmske akademije na krajnje neobičan način

Dodjela Oskara, šou u kojem obično nema grešaka ili su minimalne, ove godine ostaće upamćena po tome što su Fej Danavej i Voren Biti za najbolji film prvo proglasili „La la lend”. I dok je ekipa tog mjuzikla već bila na bini i slavila trijumf, njihov producent Džastin Horovic ih je prekinuo rekavši da je došlo do greške i da je Mjesečina najbolji film. Pošto je u tom trenutku malo kome šta bilo jasno u „Dolbi” teatru u Los Anđelesu, jedan od organizatora zamolio je Vorena Bitija da pokaže šta piše u koverti i on je okrenuo list na kojem je bilo ispisano – „Mjesečina”.

Ovoj drami o odrastanju Afroamerikanca i otkrivanju seksualnosti pripala su još dva Oskara, za adaptirani scenario i sporednu mušku ulogu – Maheršala Ali.

„La la lend” je osvojio šest Oskara, za režiju čime je Dejmijan Šazel sa 32 godine postao najmlađi reditelj koji je dobio nagradu Američke filmske akademije, scenografiju, fotografiju, muziku, originalnu pjesmu i Ema Stoun nagrađena je za glavnu žensku ulogu.

Oskar za glavnu mušku ulogu pripao je Kejsiju Afleku za rolu u drami „Mančester na moru” koja je nagrađena i za originalni scenario.

Glumica Vajola Dejvis osvojila je Oskara za sporednu žensku ulogu u drami „Ograde”, za najbolji strani film proglašeno je iransko djelo „Trgovački putnik” u režiji Ašgara Farhadija koji je prije pet godina takođe slavio u ovoj kategoriji ali za film „Razvod”. Tada je Farhadi prisustvovao dodjeli Oskara i lično primio nagradu a sada nije jer je nedolaskom izrazio protest protiv američkog predsjednika Donalnda Trampa koji želi da zabrani ulazak u SAD državljanima sedam, većinom islamskih zemalja, među kojima i Irana.

Za najbolji animirani film proglašen je „Zootropolis – grad životinja”. Ratna drama Mela Gibsona osvojila je Oskare za montažu i montažu zvuka, „Dolazak” za zvuk, najbolji kostim je u filmu „Fantastične zvijeri i gdje ih naći”, šminka u „Odredu otpisanih”, a vizuelni efekti u avanturi „Knjiga o džungli”.

Kako je došlo do zabune na dodjeli Oskara

Ovogodišnju dodjelu Oskara obilježila je zabuna do koje je došlo kada je Fej Danavej za najbolji film proglasila „La-La lend”, a glumac Voren Biti je pojasnio šta se zapravo desilo na sceni. Greška je ispravljena tek pošto je veći dio ekipe „La-la lend” preuzeo nagradu.

 Voren Biti: Podmetnuli mu pogrešnu kovertu

Biti kaže da mu je data pogrešna koverta.
– Želim da vam kažem. Otvorio sam kovertu i na njoj je pisalo „Ema Stoun, La-La Lend”. Zato sam toliko dugo gledao u Fej i u vas. Nisam pokušavao da budem zabavan – rekao je Biti, javlja Rojters.
Da je tako bilo potvrdio je i reditelj pobjedničkog filma „Mjesečine” Beri Dženkins.
– Mislim da mi se život ne može dramatičnije promijeniti neko u ovih 20-30 minuta – rekao je reditelj „Mjesečine” Beri Dženkins.
Ovo je prvi put da se napravi tako velika greška na najvećoj američkoj dodjeli filmskih nagrada.