Sarajevski kiseljak drži 50 posto tržišta flaširane vode

U 2016. godini prodaja flaširane vode u off-tradeu u Bosni i Hercegovini pala je za 3%, što se i očekivalo, nakon zvjezdanog rasta u 2015. godini

Dugo i toplo ljeto 2015. godine bilo je izuzetak za Bosnu i Hercegovinu i potrošnja flaširane vode vratila se nižim nivoima s relativno hladnim ljetom 2016. navodi Euromonitor.

U toku 2016. godine Sarajevski kiseljak zabilježio je vrijednost udjela flaširane vode veću od 50% prvi put u posmatranom periodu. Nakon toga slijedi Vitinka sa 17% i sestrinska kompanija Sarajevskog kiseljaka Jamnica s 13%. Iz ovih podataka jasno je da dvije kompanije iz sastava Agrokora dominiraju flaširanom vodom u Bosni i Hercegovini.

Sarajevski kiseljak, podstican od Agrokora sa svojim velikim kapacitetom proizvodnje, najveći je proizvođač vode u Bosni i Hercegovini. Dalje kroz lanac vrijednosti, Agrokor kontroliše jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u Bosni i Hercegovini Konzum, koji se iskorištava za daljnju podršku dominantnom položaju flaširane vode u zemlji.

Bilo je dosta volatilnosti na tržištu flaširane vode tokom posmatranog perioda, ali ukupno izvođenje je vrlo pozitivno. Za naredni period očekuje da će se tržište flaširane vode stabilizovati s obzirom na kratkoročne podsticaje koji su omogućeni lansiranjem gaziranih voda s okusom. (Indikator)