Slabiji dolar podstakao rast cijene zlata

Nakon dvije sedmice pada, zlato je prošlonedjeljno trgovanje zatvorilo na nivou 1.229,26 dolara po unci, što je 2,4 odsto viša cijena u odnosu na prethodni petak

Glavni podsticaj zlatu pružio je slabiji dolar, koji je pod pritiskom opreznijeg stava američke centralne banke u pogledu buduće monetarne politike. Dolarov indeks, mjera američke u korpi šest vodećih valuta u svijetu, oslabio je više od 1 odsto na nedjeljnom nivou.

Slabiji dolar čini zlato, kao i svu drugu robu koja se obračunava u dolarima, jeftinijim za inostrane kupce što povećava tražnju, i cijenu zlata.

Američke Federalne rezerve su na svom sastanku prošle srijede odlučile da povećaju osnovnu kamatnu stopu za 0,25 odsto, u rasponu između 0,75 i 1 odsto. Ovo povećanje je bilo očekivano, ali su se investitori nadali jasnijim signalima o budućoj dinamici i većem povećanju kamatnih stopa FED-a, odnosno tržišta su očekivala četiri povećanja umjesto tri u 2017. godini.

Takođe, najnoviji podaci su pokazali da su potrošačke cijene u najvećoj ekonomiji svijeta porasle dvostruko brže u odnosu na januar prošle godine, a zlato je tradicionalna zaštita od inflacije.

Pored toga, na tržištima blijedi “Tramp efekat”.  Zlato je od novembra prošle godine bilo pod pritiskom Trampovih obećanja o smanjenju poreza, povećanju fiskalne i potrošnje na infrastrukturu. Međutim, finansijska tržišta sada vjeruju da će mnoge inicijative američkog predsjednika biti usporene ili zaustavljene od zakonodavaca u SAD.

Protekla sedmica je bila dobitnička i za druge plemenite metale. Cijena srebra je za nedjelju dana porasla 2,9%, platine 2,6 odsto a paladijuma 4,2 odsto. (Agencije)