Cijene nafte porasle u očekivanju primjene sporazuma o smanjenju ponude

Cijene nafte na međunarodnim tržištima juče su porasle oko 1,5 odsto u očekivanju primjene sporazuma o smanjenju ponude koji stupa na snagu prvog dana nove godine.

Cijena „brent“ nafte, koja je međunarodni reper za cijene tog energenta, porasla je 1,54 odsto, na 56,01 dolara za barel, dok je američka WTI poskupjela 1,64 odsto, na 53,89 dolara po barelu.

U nedjelju 1. januara službeno stupa na snagu odluka OPEC-a i zemalja izvoznika nafte van kartela o ograničenju proizvodnje za skoro 1,8 miliona barela dnevno.

Tržišta su u ponedjeljak bila zatvorena zbog božićnih praznika, a juče je zabilježen manji obim transakcija.

Najveće članice OPEC-a, poput Saudijske Arabije i Iraka, već su obavijestile kupce o smanjenju ponude.

Libija i Nigerija izuzete su od ograničenja jer je njihova proizvodnja ionako smanjena zbog sukoba, zbog čega te dvije zemlje u posljednje vrijeme povećavaju proizvodnju.

Tako se u Libiji juče proizvodilo 622.000 barela dnevno, neznatno više nego u periodu prije dogovora o ukidanju dvogodišnje blokade glavnih naftovoda, navode iz državne naftne kompanije.

Sporazum o smanjenju proizvodnje vjerovatno će različito uticati na cijene pojedinih vrsta nafte. Tako bi se razlika u cijeni prema kvalitetnijim tipovima nafte mogla smanjiti nakon što primjena rezova stupi na snagu.