Azijske berze: Oprez na kraju nedjeljne trgovine

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija blago porasle, a trguje se oprezno uoči izvještaja o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na smijer tržišta

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu oko 1,5 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,5 odsto. U Singapuru i Šangaju blago su pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,2 odsto.

Nakon tri dana pada, juče su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, što pozitivno utiče na azijska tržišta.

Ulagače je umirio i rast cijena nafte nakon dva dana oštrog pada. Nakon što je juče zaronila na 48,59 dolara, najniži nivo od kraja novembra, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,7 odsto, na 49,65 dolara.

Na londonskom je tržištu barel poskupio 0,7 odsto, na 52,55 dolara, ali i dalje je na gubitku od početka nedjelje gotovo 6 odsto.

Najveći rast jutros je zabilježio tokijski Nikkei indeks, što se zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju cjenovno konkurentniji na inostranim tržištima.

U fokusu ulagača biće u petak poslijepodne izvještaji o zapošljavanju u SAD-u jer ako podaci budu dobri kao i prethodnih mjeseci ojačaće spekulacije o ubrzanju tempa povećanja kamata američke centralne banke u ovoj godini.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u februaru broj zaposlenih u SAD-u porastao za 190.000, što bi predstavljalo nastavak povoljnih trendova na tržištu rada. A to znači da bi čelnici Feda već na sjednici iduće nedjelje mogli povećati ključne kamatne stope.

Posljednjih nedjelja zvaničnici Feda nagovještavaju da bi kamate mogle biti povećane vrlo brzo jer se rast ekonomije, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji gotovo 90 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već iduće nedjelje, dok su još prije nedjelju dana za to davali samo 30 odsto šansi. A ako se nastavi pozitivan trend na tržištu rada i ako ojača inflacija, Fed bi u ovoj godini mogao ubrzati tempo povećanja kamata.

U posljednje dvije godine kamate su bile povećane za 0,25 postotnih bodova jedan put u svakoj godini.

Dolar je ojačao, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros porastao 0,1 odsto, na 101,92 boda, nakon što je juče oslabio 0,2 odsto. Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti jutros dostigla 115,40 jena, najviši nivo od kraja januara, dok je juče u ovo doba iznosila 114,55 jena.