Kakvi su planovi vodećih svjetskih bankara?

Nakon prošle nedjelje tokom koje je došlo do povećanja aktivnosti na globalnim finansijskim tržištima, očekuje nas još burniji period

Nakon odluke o visini kamatnih stopa i konferenciji za medije koju je održala Evropska centralna banka, tokom ove nedjelje isto će uraditi i centralne banke SAD, Japana, Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva. Budući da se radi o centralnim bankama koje nadziru najtrgovanije svjetske valute, njihove odluke bi mogle prouzrokovati značajne reakcije investitora na finansijskim tržištima. U nastavku pogledajte kakvi su planovi navedenih centralnih banaka i mišljenje analitičara Admiral Markets-a o mogućem uticaju na tržište.

Evropska centralna banka
Kao što je bilo očekivano, ECB nije mijenjala visinu kamatnih stopa niti iznos koji svaki mjesec ubrizgava u europski finansijski sastav. Ipak, predsjednik Vijeća guvernera ECB, Mario Dragi, na konferenciji za medije je izjavio da dalje spuštanje kamatnih stopa nije vjerovatno. Investitori su ovu izjavu protumačili kao prvu naznaku početka zatezanja monetarne politike u idućih godinu dana i odmah su počeli da kupuju euro, koji je od četvrtka u odnosu na dolar ojačao više od 1%. Ukoliko na nekoj od idućih konferencija zaista dođe do najave dizanja kamatnih stopa, za očekivati je značajno jačanje eura u odnosu na većinu najtrgovanijih svjetskih valuta.

Japanska centralna banka
U noći između srijede na četvrtak, odluku o monetarnoj politici donijeće japanska centralna banka. Budući da su se upravo Japanci upustili u najveći monetarni eksperiment u posljednjih nekoliko godina, biće im najteže završiti svoje komplikovane programe ubrizgavanja novca u finansijski sistem. Naime, za razliku od ostalih spomenutih centralnih banaka koje su se fokusirale na državne obveznice, japanska je posljednjih godina kupovala i korporativne obveznice, pa čak i dionice privatnih kompanija. Na ovom sastanku vjerovatno neće doći do značajnije promjene, ali budući da stopa inflacije raste (dijelom zbog rasta cijene nafte), bliži se trenutak kada će biti najavljen zaokret u monetarnoj politici. Tada će vjerovatno doći do značajnog jačanja japanske valute.

Švajcarska centralna banka
Na osnovu političke nestabilnosti u Evropi koju je uzrokovao Bregzit i mogućnost pobjede Le Pen na izborima u Francuskoj, posljednjih mjeseci franak je jačao. Švajcarska centralna banka je u nekoliko navrata javno iznijela stav da je valuta precijenjena i da se očekuje njeno slabljenje, a dio investitora očekuje da bi ponovno moglo doći do snažnije intervencije na tržištu, u kojoj bi ta se valuta namjerno oslabila. Odluka o potezima banke objavljuje se u četvrtak ujutro, pa ukoliko SNB odluči da prijeđe s riječi na djela, moguće je značajnije slabljenje švajcarske valute.

Britanska centralna banka
U četvrtak o monetarnoj politici odlučuju i Britanci. Zbog rizika i neizvjesnosti vezanih uz Bregzit, centralna banka je do sada aktivno naglašavala da će i dalje sprovoditi izrazito labavu monetarnu politiku. Većina investitora očekuje da će takva odluka biti donesena i ove nedjelje, pa je zbog toga funta valuta koja je posljednjih desetak dana najviše oslabila u odnosu na dolar, ali treba imati na umu da je funta od odluke o Bregzitu u odnosu na ostale valute oslabila 15-20%, a za sada nema značajnih negativnih posljedica na ekonomiju. Budući da stopa inflacije počinje da raste, centralna banka bi u narednim mjesecima mogla da bude prisiljena na početak zatezanja monetarne politike. Takva odluka bi dovela do naglog jačanja funte.

Američka centralna banka
Čelnici američkih Federalnih rezervi sastaju se u srijedu. Za razliku od ostalih spomenutih centralnih banaka, američka je već započela sa dizanjem kamatne stope i sada im je glavna dilema treba li ih tokom godine podići dva ili tri puta. Budući da je u posljednjih nekoliko javnih nastupa predsjednica FED, Dženet Jelen, nagovijestila da će do idućeg podizanja doći već u srijedu, dolar je posljednjih nekoliko nedjelja naglo jačao u odnosu na većinu ostalih valuta i po mnogim modelima trenutno je precijenjen. Budući da podizanje kamatnih stopa u SAD nije nikakva novost i već je uračunato u trenutni kurs, analitičari Admiral Markets-a smatraju da više ne treba očekivati značajnije jačanje ove valute. (BiF)