Wall Street: Rast indeksa podstaknut rezultatima izbora u Francuskoj

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija snažno porasle, dok je Nasdaq indeks dostigao rekordni nivo jer je favorit tržišta Emmanuel Macron pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj

Dow Jones ojačao je 1,05 odsto, na 20.763 boda, dok je S&P 500 skočio 1,08 odsto, na 2.374 boda, a Nasdaq indeks 1,24 odsto, na rekordnih 5.983 boda.

Na svjetskim su berzama jučer ulagači odahnuli nakon rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, prema kojima u drugi krug, koji će se održati 7. maja, ulaze centrista Emmanuel Macron i liderka krajnje desnice Marine Le Pen.

Ankete ukazuju na veliku prednost Macrona pred drugi krug, što odgovara tržištu, s obzirom da bi pobjeda Marine Le Pen značila veliku neizvjesnost po pitanju ostanka Francuske u eurozoni i Evropskoj uniji.

MSCI indeks svih svjetskih berzi skočio je juče 1,5 odsto, dostigavši u jednom trenutku najviši nivo u istoriji od 453,7 bodova.

Najviše su juče na Wall Streetu skočile cijene akcija banaka, u prosjeku 2,8 odsto, a i na evropskim su berzama banke bile najveće dobitnice, s rastom od 7,4 odsto. Ulagače na Wall Streetu podstakao je i nastavak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija koji su bolji od očekivanja.

Od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 77 odsto premašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade, što je više od prosjeka u posljednja četiri kvartala.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle za 11 odsto na godišnjoj akcija, dok su prije nedjelju dana očekivali rast od 10 odsto. Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvještaja, bio bi to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.