Prvi čovjek Fejsbuka traži pomoć korisnika

Društvena mreža Fejsbuk poziva svoje korisnike u borbu protiv dezinformacija i na prepoznavanje vjerodostojnih izvora, zbog poplave senzacionalizma i lažnih vijesti, objavio je izvršni direktor Mark Zakerberg

Zakerberg smatra da je previše senzacionalizma, dezinformacija i podijeljenosti u današnjem svijetu i da društvene mreže omogućuju ljudima plasiranje informacija brže nego ikada. Zato je važno, smatra on, da svaki korisnik istakne kvalitetnu informaciju, ali je isto tako goruće pitanje na koje pokušavamo odgovoriti – kako odlučiti koji su izvori informacija vjerodostojni.

Kompanija sa više od dvije milijarde korisnika kaže da će između ostalog koristiti ankete kako bi utvrdila koje medijske kuće korisnici Fejsbuka smatraju vjerodostojnima. Ta novina neće promijeniti količinu informacija koju ćete vidjeti na Fejsbuku. To će samo promijeniti ravnotežu informacija u korist izvora koji se smatraju vjerodostojnim – kaže Zakerberg.

Već od sljedeće nedjelje, najavljuje on, njuz fid – ključni proizvod kompanije na tom području, davaće prednost kvalitetnim vijestima ispred onih sa manje vjerodostojnim izvorima.