Facebook vas prati i nakon što se izlogujete

Tehnologija

Tužba protiv najveće društvene mreže svijeta zbog praćenja korisničkih aktivnosti odbačena je uz obrazloženje kako su tužioci odgovorni za privatnost svojih istorija pretraživanja interneta

Sudija okružnog suda u San Joseu (Kalifornija, Sjedinjene Države) Edward Davila odbacio je tužbu protiv Facebooka kojom je ta društvena mreža optužena za praćenje aktivnosti korisnika na internetu i nakon što su se izlogovali s njenih stranica.

Tužioci su tvrdili kako Facebook koristi Like na drugim web odredištima za praćenje aktivnosti korisnika na internetu, što je u suprotnosti sa zakonima o zaštiti privatnosti i prisluškivanju.

Sudija Davila je odbacio tužbu uz obrazloženje kako tužioci nisu uspjeli da dokažu kako su pretrpjeli bilo kakvu realnu ekonomsku štetu ili gubitak, kao ni kako je Facebook tačno presretao ili prisluškivao njihove komunikacije online.

Mogli su, obrazložio je sudac Davila, preduzeti mjere kako bi njihove istorije pretraživanja ostale u domenu privatnog (recimo, koristeći alat kojeg nudi Digital Advertising Alliance ili anonimni režim surfovanja).

Klikom na Like na web odredištima spoljnih dobavljača moguće je podijeliti sadržaj na Facebooku bez potrebe za kopiranjem i dijeljenjem veze u objavu statusa na toj društvenoj mreži.

Kad posjetite web stranicu s takvom opcijom vaš web pretraživač šalje o tome informacije u Facebook.

Odbacivanje tužbe znači kako tužioci više ne mogu tužiti Facebook zbog kršenja prava na privatnost i prisluškivanja, ali mogu zbog kršenja odredbi ugovora.