Evropske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija indeksa

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, a pod pritiskom su i akcije banaka

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcije bio je oko 10,00 sati u minusu 0,1 odsto, nakon što je juče dostigao novi najviši nivo od avgusta 2015. godine. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,30 odsto, na 7.477 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,15 odsto, na 12.828 bodova. Pariski CAC oslabio je 0,30 odsto, na 5.400 bodova.

Ulagači su suzdržani zbog slabih vesti iz nekoliko kompanija, kao što je niskotarifni vazduhoplovni prevoznik easyJet, koji je izvijestio o većem gubitku nego u istom razdoblju godinu dana prije zbog pada kursa britanske funte i kasnijeg termina uskršnjih praznika.

Pod pritiskom su i akcije banaka, pri čemu je cijena španske Banco Popular pala više od 4 odsto.

Akcije UBS-a pojeftinila je 2 odsto, nastavljajući silaznom putanjom od juče kada je singapurski državni investicioni fond GIC Private Limited izvijestio da je smanjio svoj udio u toj švajcarskoj banci.

Pod pritiskom je i farmaceutski sektor, pri čemu je akcije BTG-a pala gotovo 8 odsto nakon što je ta biotehnološka kompanija objavila godišnje finansijske izvještaje.

S druge strane, tržištima podršku pruža rast cijena nafte, koje su dostigle najviše nivoeu tri nedjelje, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija poručile da bi se dogovoreno smanjenje proizvodnje članica OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela trebalo produžiti do početka 2018. godine.

Lani su najveći svjetski proizvođači dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno u prvoj polovini ove godine, no kako taj potez nije doveo do značajnijeg smanjenja jaza između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, OPEC razmatra produženje tog dogovora i na drugu polovinu ove godine, pa čak i na početak 2018.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla daljih 0,4 odsto, na 49,05 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,4 odsto, na 52,00 dolara.

Londonski FTSE indeks dostigao je jutros novu rekordni nivo zahvaljujući, između ostalih, rastu cijene akcija Vodafonea jer je taj britanski telekomunikaconi div najavio povećanje prodaje, iako je u prošloj godini zabeležio gubitak od 6 milijardi eura.