U Srbiji najveće razlike između bogatih i siromašnih

U Srbiji 20 odsto najbogatijih ima na raspolaganju devet puta više novca od 20 odsto najsiromašnijih, i po tom pokazatelju nejednakost u Srbiji izraženija je nego u bilo kojoj članici EU gdje je taj odnos 5,2 puta, pokazao je novi izvještaj evropskog statističkog zavoda Eurostat

Od zemalja obuhvaćenih izvještajem, Srbija ima najveću nejednakost po raspoloživom prihodu, odnosno prihodu umanjenom za poreze i slična davanja, koji se može trošiti ili štedjeti, a slijedi Turska sa razlikom od 8,7 puta, dok je u EU situacija najnepovoljnija u Rumuniji gdje je ovaj odnos 8,3.

Izvjesna razlika u primanjima smatra se pozitivnom, kao podsticaj za rad, inovacije i usavršavanje, ali se veliki raspon povezuje i sa siromaštvom, socijalnom isključenošću, i kriminalom, navodi se u izvještaju Eurostata koji se bazira na podacima iz 2015. godine.

Najmanje razlike u EU bilježe se u Slovačkoj i Češkoj – 3,5, dok je razlika ispod četiri i u Finskoj, Sloveniji, Švedškoj, Holandiji i Belgiji.

Austrija, Njemačka, Mađarska, Poljska i još neke zemlje spadaju u privrede sa razlikom u primanjima između četiri i pet, Italija i Portugalija su u grupi zemalja sa razlikom do šest, dok su razlike veće u baltičkim zemljama, Španiji, Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji.

Srbija spada u manjinu zemalja u kojima stariji od 65 imaju nešto veće prihode od mlađih, sa odnosom oko 1,1, a ovo je slučaj u šest zemalja EU – Luksemburgu, Grčkoj, Francuskoj, Španiji, Mađarskoj i Rumuniji, dok je u EU u prosjeku stariji imaju prihode na nivou 93 odsto ostalog stanovništva.

Situacija je po ovom pokazatelju najnepovoljnija u Estoniji, Letoniji, Bugarskoj, Litvaniji, a slijede Malta, Danska, Švedska i Belgija, gdje stariji imaju ispod 80 odsto prihoda ostatka stanovnišva, a u izvještaju se napominje se da bi taj nizak odnos mogao da bude odraz visine penzija.

Srbija je takođe među zemljama u kojima je najviši rizik od siromaštva, mjeren udjelom ljudi koji imaju primanja ispod 60 odsto srednjih primanja u zemlji (medijane).

Po ovom pokazatelju, najnepovoljnija situacija je u Rumuniji – 38,2 odsto i Španiji, dok su iznad evropskog prosjeka od 25 odsto još i Grčka, Bugarska, Italija, Portugalija, a najmanji rizik od siromaštva je u Finskoj (13,2 odsto), Francuskoj (15,7 odsto), dok je u Njemačkoj oko 22 odsto.

Prema jednom drugom izvještaju Eurostata, Srbija je pri samom dnu u Evropi i po neto srednjem prihodu punoletnog stanovništva, sa godišnjim prihodom od 2.591 eura, od čega niži prihod ima samo Rumunija 2.410, dok je evropski prosjek 16.580 eura. (Euractiv.rs)