BlackBerry bolji od očekivanja analitičara

Kanadska kompanija za izradu softvera BlackBerry objavila je solidan kvartalni prihod i prepolovljene operativne troškove, kao i očekivanja o profitabilnosti u 2018. godini

Nakon što se kompanija odlučila da pomjeri fokus sa proizvodnje mobilnih telefona na izradu softvera i zaštite, zabilježan je snažan rast poslovanja u segmentu izrade softvera od 12,2% na 193 miliona USD, dok je neto gubitak smanjen na 47 miliona USD, sa 238 miliona USD u prethodnoj godini.

Prihodi koje je BlackBerry ostvario u ovom kvartalu iznosili su 297 miliona USD, dok su analitičari predviđali 289,3 miliona USD, a operativni troškovi su sniženi za 49% na 229 miliona USD.

Bruto margina je uvećana na 60,1%, sa 43,3% iz prošle godine, dok je rast narudžbi iznosio 16,7% u odnosu na prošli kvartal. Menadžment BlackBerryja je izjavio da je kompanija nastavila fazu saradnje licenciranja prozvoda sa kineskim proizvođačem elektronskih uređaja, TCL, kompanijom koja je već razvila tri proizvoda ovog brenda. Posljednji model BlackBerry Key One će biti predstavljen u maju. Na trgovanju u petak dionice ove kompanije su skočile za 11,1% na 10,3 CAD.