Wall Street: Akcije pale, trgovina na oprezu

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija blago pale jer su ulagači oprezni zbog slabosti prodaje automobila u SAD-u i sumnji može li predsjednik Donald Trump ispuniti svoja obećanja o podsticajnim mjerama

Dow Jones oslabio je 0,06 odsto, na 20.651 bod, dok je S&P 500 pao 0,16 odsto, na 2.358 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 odsto, na 5.894 boda. U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su akcija juče pale, a najviše je, 0,5 odsto, oslabio potrošački sektor. Pritom su najviše, između 1,7 i 4,8 odsto, pale cijene akcija automobilskih kompanija Forda, GM-a i Fiat Chryslera, nakon što su objavljeni slabiji nego što se očekivalo podaci o prodaji novih vozila u martu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je sve više sumnji da će Donald Trump uspjeti ispuniti svoja izborna obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, što je podsticalo rast cijena akcija od kada je u novembru izabran za predsjednika. U prvom tromesečju ove godine S&P 500 indeks porastao je 5,5 odsto, što je njegov najveći kvartalni rast od kraja 2015. godine. Međutim, nakon što je nedavno Trumpov prijedlog zdravstvene reforme neslavno propao u Kongresu, juče je nekoliko saveznih država optužilo Trumpovu vladu za nelegalno suspendovanje standarda energetske djelotvornosti.

Zbog tih, ali i brojnih drugih političkih problema Bijele kuće, ulagači se plaše da Trump neće uspjeti sprovesti ni svoja, za tržišta ključna obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 odsto, na 7.282 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,45 odsto, na 12.257 bodova, a pariski CAC 0,71 odsto, na 5.085 bodova.