Facebook predstavio M, virtuelnog asistenta za Messenger

Facebook Messenger je objavio novog asistenta, pod nazivom „Messenger M“ koji po svojim funkcijama i suptilnoj nametljivosti neodoljivo podsjeća na Microsoftovu spajalicu Clippy, digitalnog asistenta za Word koji smo koristili od ’97. do ’03.

Facebook je najavio M prije godinu dana i počeo da testira aplikaciju zasnovanu na međusobnoj interakciji korisnika Messengera. Vještačka inteligencija je pratila kako međusobno komuniciramo, s ciljem da M postane potpuno automatizovana aplikacija koja može da predvidi obrasce ljudskog ponašanja.

M ‘snima’ o čemu kucate, utvrđuje temu razgovora, a zatim nudi prijedloge za nastavak komunikacije u vidu različitih izjava, emotikona, čak i radnje. Ukoliko primijeti da je razgovor pri kraju, M vam nudi stikere za pozdrav. Može da zaključi kad pričate o novcu, i tada vam predlaže načine slanja ili preuzimanja novca. Ako tražite smijer, nudi vam da označite svoju fizičku lokaciju za vrijeme razgovora. Kada s prijateljima ugovarate sastanak, M vam predlaže kako da isplanirate susret. U grupnom razgovoru, M će vam ponuditi mogućnost da u razgovor stavite anketu. Ako razgovarate o vožnji prema lokaciji o kojoj pričate, M će vam se obratiti porukom “Nađi prevoz” i ponuditi Uber, ili Lyft.

Budući da je osmišljen kao vještačka inteligencija koja konstantno uči, što više koristite M, to će vam davati bolje prijedloge. Nešto slično kao što vam Google Chrome predlaže rezultate pretrage na osnovu onoga što ste do sada tražili. Kad već spominjemo Google, trebalo bi napomenuti da je originalni Clippy sada dostupan kao add-on za Chrome, a i dalje je podjednako simpatičan koliko i iritantan.

M je dostupan za iOS i Android sisteme u SAD, ali još ne na području Evrope. Ipak, dobro je upoznati aplikaciju ranije kako biste mogli da odlučite da li vam je tako nešto uopšte potrebno, ili ne. Ovo je još jedna aplikacija koja prati šta radite, što znači da će vam pomoći ako ste voljni da prihvatite još malo sajber špijuniranja. Messenger koristi više od milijardu ljudi širom svijeta i Facebook očekuje da većina prihvati M u svakodnevnom dopisivanju.