Wall Street: Ulagači na oprezu uoči sezone poslovnih izvještaja

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno zbog geopolitičkih napetosti, a ulagači su bili suzdržani i zbog toga što uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija

Dow Jones ojačao je 0,01 odsto, na 20.658 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,07 odsto, na 2.357 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 odsto, na 5.880 bodova.

Ulagači su oprezni dok pažljivo prate razvoj situacije nakon najveće američke vojne akcije u Siriji od početka građanskog rata prije šest godina. Od petka, kada je ulagače uznemirio raketni napad s američkih brodova u Sredozemlju na sirijsku vojnu bazu koju kontrolira tamošnji predsjednik Bašar al-Assad, situacija se na tržištima smirila, no geopolitičke neizvesnosti navode na oprez.

Američki državni sekretar Rex Tillerson poručio je juče da je udar na Siriju, zbog toga što su njene vojne snage koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika, upozorenje i drugim zemljama, uključujući Sjevernu Koreju. U fokusu ulagača ove će nedjelje biti i početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ostvarile 10,1 odsto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 odsto. Ulagači se nadaju i većem rastu dobiti i prihoda, s obzirom da su akcije na Wall Streetu, po nekim mjerilima, preskupe.

Posljednjih su mjeseci cijene akcija snažno rasle zbog obećanja predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će smanjiti poreze i povećati državnu potrošnju, ali kako do toga nije došlo, posljednjih su nedjelja ulagači oprezni.

Na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 odsto, na 7.348 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,20 odsto, na 12.200 bodova, a pariski CAC 0,54 odsto, na 5.107 bodova.