Ruska pjevačica ipak na Evroviziji, nastupaće 2018.

Ruska pjevačica Julija Samojlova kojoj je zabranjen ulazak u Ukrajinu na ovogodišnje takmičenje za Pjesmu Evrovizije biće predstavnica Rusije na toj manifestaciji 2018, saopštila je ruska državna televizija Kanal 1

Samojlova je trebalo da predstavlja Rusiju na Evroviziji u Kijevu u maju, ali joj je Ukrajina zabranila ulazak u zemlju jer je posjetila poluostrvo Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine, a nije ušla na Krim preko zvanične ukrajinske granice. Ukrajina je u obrazloženju navela da je ona time prekršila zakon, što je, prema objašnjenju iz Kijeva, dovoljan razlog za zabranu ulaska.

Kao odgovor na zabranu ulaska Samojlovoj, televizija Kanal 1 je saopštila da neće prenositi ovogodišnje izdanje Evrovizije koje će biti održano od 9. do 13. maja.

Direktor te televizije Konstantin Ernst rekao je da je postignut dogovor s Evropskom radiodifuznom unijom da Samojlova bude predstavnica Rusije na Pjesmi Evrovizije sljedeće godine. Mjesto održavanja te manifestacije 2018. godine biće zemlja ovogodišnjeg pobjednika.

Samojlova, koja je od djetinjstva vezana za kolica, pjevala je na otvaranju Paraolimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.