Addiko banka u Hrvatskoj planira bankariti preko Vibera

Addiko banka planira u Hrvatskoj predstaviti bankarenje preko Vibera

Velimir Stanojević, menadžer za razvoj digitalnih proizvoda za Addiko grupaciju, na konferenciji Windays17 premijerno je predstavio novu uslugu.

U februaru su počeli testirati u BiH, prvi su rezultati dobri. Kad će usluga bila dostupna u Hrvatskoj zasad nije otkrio.

– Sad ćemo kroz testiranja vidjeti na koji će način korisnici i koje bankarske usluge najbolje prihvatiti. Mogu tek reći da je u BiH i Srbiji Viber prisutniji nego u Hrvatskoj, gdje su Whatsapp i Facebook tržišno jači, kaže Stanojević.

Ističe da je nova usluga dio projekta digitalne transformacije banke sa zajedničkom platformom za Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Srbiju i Crnu Goru. Projekat digitalne transformacije daleko je širi. Uključuje ulazak banke na nove kanale i stvaranje mreže partnerstava s tehnološkim kompanijama. U svijetu slična partnerstva već praktikuju kompanije poput Facebooka, a banka je u dogovoru sa svojim tehnološkim partnerom, Comtradeom, odlučila napraviti partnerstvo s Viberom.

Tako je Addiko postao prva banka u SIE koja je ponudila usluge plaćanja preko Vibera. Bankama slijedi ulazak u nove kanale i stvaranje partnerstava, a vjerujem da će u budućnosti morati ući i u druge industrije, kaže Stanojević.