Ljubavna priča Emanuela Makrona opčinila medije

Emanuel Makron (39) i njegova 24 godine starija supruga, vitka plavuša Brižit (63), nove su zvijezde uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, 7. maja

Ako se obistini da će Makron u drugom krugu osvojiti najmanje 60 posto glasova, postaće novi, ali i najmlađi predsjednik Francuske; poslije Napoleona. On bi bio i prvi koji ne pripada nijednoj od dvije političke opcije koje su se izmjenjivale na vlasti.

Emanuel Makron je sin ugledne ljekarske porodice iz u Amijena, malog grada na sjeveru Francuske, gdje je pohađao „isusovačku“ gimnaziju. Već sa 15 godina (1993.) zaljubio se u svoju profesorku, 24 godine stariju i udatu ženu sa troje djece, Brigitu Trogneuks. Iako je njihova veza započela godinu kasnije, javno postaju par kad je navršio 18 godina. Roditelji, koji su tu vezu smatrali nepriličnom, poslali su ga u Pariz u završni razred gimnazije. No, njega to nije poljuljalo.
– Emanuel mi je sa 17 godina rekao da ću se jednog dana, bez obzira na sve, udati za njega – rekla je Brižit Makron.

Čim je maturirao, s Brigitom je započeo zajednički život, a zvanično se oženio 2007. kad je imao 30 godina. Troje djece iz njenog prvog braka smatra svojim, pa je na stranici svoje predsjedničke kampanje naveo kako ima sedmoro unučadi.

Fakultetsko obrazovanje počeo je studijem filozofije, koje je i završio (diplomirao na Hegelu). Ali, na ovom se nije zaustavio – studirao je političke nauke, a obrazovanje je dopunio i studijem na Nacionalnoj školi za javnu upravu.

Makrona su zbog nove energije koju unosi u francusku politiku prozvali „Durasel zečić“

Zbog ovakvog bekgraunda, ali i zbog vještih i promišljenih istupa, Makrona smatraju najvećim intelektualcem francuske politike. U početku je bio izraziti ljevičar, što je nasljeđe po baki, pa 2006. stupa u francuske socijaliste gdje ga je, priznaje, dovela filozofija. Ali, nakon tri godine napušta politiku. Da bi bio finansijski potpuno nezavisan. Cilj je ostvari zaposlenjem u Rotšildovoj banci gdje je zaradio milione i bukvalno postao milioner. No, njegovi prijatelji tvrde da mu nije bio cilj da se obogati samo da bi bio bogat, nego da ima dovoljno novca da bi imao potpunu slobodu da radi ono šta želi. To je i dokazao napustivši dobro plaćen posao u banci i pridruživši se predizbornom timu Fransoa Olanda uoči izbora 2012.

U posljednje vrijeme zovu ga Durasel zečićem francuske poltike u koju unosi novu energiju i nadu da je promejna moguća. Međutim, svjetski mediji više su se zalijepili za njegovu privatnu životnu priču, kakvu volemi Amerikanci (CNN). Supruga Brižit rođena je 1953. a Emanuel 1977. i zajedno su 24 godine, ali je ona i sa 63. vitka i zamamna plavuša.  Iza te razlike u godinama, koja je slična kao kod  Trampa koji ima 70 godina i njegove supruge Melanije (47), krije se „nekonvencionalna romansa sa aurom nekonformizma“, ocijenio je AFP. Britanski Dejli mejl je prenio da Makronovi predstavljaju „ljubavnu priču ovog vijeka“, dok se njemački Bild zapitao: „Ona je od njega starija 24 godine. Kako može da funkcionše takav par?“ (M.Š.)