Pet “sitnica” koje su važne za napredak u karijeri

Karijere

Ovo su jednostavni savjeti koji će vam pomoći da dogurate daleko.

Budite tačni

Dolaženje koji minut ranije ili bar na vrijeme, može ostaviti samo pozitivan utisak o vama, jer to govori mnogo o tome koliko vam je posao važan i ostavlja utisak da znate da upravljate svojim vremenom.

Izgledajte dobro

Nikad ne ostavljajte utisak kao da ste upravo izašli iz kreveta. Dogodiće se i to nekad, naravno, ali pokušajte da izbjegavate takav scenario. Odvojite svako jutro dovoljno vremena za osvežavajuće tuširanje, odabir primjerene odjevne kombinacije i zdrav doručak. Tako ne samo da ćete ostaviti pozitivan utisak na druge, već će to i vama pomoći da se osjećate kao da uvjek imate kontrolu nad svim aspektima, čak i ako imate gomilu papira na stolu.

Preuzmite odgovornost

Tu prije svega mislimo na neuspjehe, jer ćete tako ostalima pokazati kako vam mogu vjerovati. S druge strane, prebacivanjem krivice na druge pokazaćete se u potpuno drugačijem svijetlu.

Izbjegavajte spletke

Interakcija na radnom mjestu itekako je poželjna, ali nikako ako izgleda kao epizoda “Igre prestola” – puna spletki i kalkulisanja. Tračarenje i žaljenje na druge ostavite za van radnog vremena, prijateljice ili dragog, a u kancelariji se fokusirajte na posao. Više dobrog proizaći će iz napornog rada, nego iz manipulisanja.

Predstavite nove ideje

Ako imate bilo kakve predloge, koji mogu da poboljšaju rad vašeg tima ili čitave kompanije, iznesite ih! Ponekad je potrebno i rizikovati, izaći iz svoje zone udobnosti i podstaći nešto novo. Time ćete pokazati da možete još više od onoga što trenutno radite, što je uvjek dobro. I da, uvjek dajte 100 posto od sebe, ma koliko neki zadatak bio jednostavan. Možda se to neće cijeniti odmah, ali budite sigurni da kad-tad hoće. Samo budite strpljivi.