Evropske berze: Najveći pad akcija u posljednjih 20 mjeseci

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene akcija skliznule su s najviših nivoa u 20 mjeseci jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,2 odsto, nakon što je juče porastao 0,75 odsto i dostigao novi najviši nivo u 20 mjeseci. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,20 odsto, na 7.234 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,10 odsto, na 12.495 bodova, a pariski CAC 0,15 odsto, na 5.296 bodova.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za 6 odsto, akcija Hugo Bossa jer su poslovni rezultati tog njemačkog modnog proizvođača u prvom tromjesečju bili nešto slabiji nego što su analitičari očekivali. Iz istog je razloga cijena akcije Dialog Semiconductora pala gotovo 3 odsto. Pod pritiskom su i akcije Daimlera i BMW-a jer je ulagače zabrinuo pad prodaje automobila u SAD-u u aprilu.

S druge strane, porasle su cijene akcija u farmaceutskom sektoru, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima firmi Novo Nordisk i Fresnius.

Prema podacima Reutersa, dosad je oko 110 kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa objavilo kvartalne poslovne rezultate, pri čemu ih je otprilike 70 odsto nadmašilo očekivanja analitičara, više od 49,5 odsto koliko je iznosio prosjek prebačaja u prethodnim kvartalima.

Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u proteklom tromjesečju porasle 10,5 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, odnosno 6,2 odsto ako se isključe rezultati naftnih kompanija.

Ulagači su oprezni jer je uskoro moguće povećanje kamata u SAD-u.

Danas završava dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke, koji će objaviti svoje zaključke. Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici, ali mnogi analitičari smatraju da bi Fed mogao signalizovati da u junu namjerava povećati kamate.