Evropske berze: Ulagači na oprezu, indeksi bez promjene

Berza

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija i oštrog pada industrijske proizvodnje u Njemačkoj

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u plusu 0,2 odsto, nakon što je juče oslabio 0,7 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 odsto, dok su pariski CAC i frankfurtski DAX oslabili oko 0,1 odsto.

Evropski su indeksi jutros stabilni, nakon jučerašnjeg oštrog pada, ali trguje se oprezno nakon podatka da je u decembru u Njemačkoj industrijska proizvodnja pala za 3 odsto na mjesečnom nivou, što je njen najveći pad od 2009.

Među najvećim je gubitnicama akcija BNP Paribasa, s padom cijene za 4 odsto, nakon što je ta francuska banka izvijestila o padu dobiti u poslovanju s građanima. Više od 2 odsto, pala i cijena akcije BP-a jer su poslovni rezultati te britanske nafne kompanije slabiji nego što su analitičari očekivali.

S druge strane, podršku berzama pruža stabilizacija cijena nafte. Nakon što je juče pala 1,5 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,1 odsto, na 53,07 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 0,2 odsto, na 55,85 dolara, nakon što mu je juče cijena potonula gotovo 2 odsto.

Na azijskim berzama jutros su cijene akcija blago pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oslabio 0,2 odsto. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,4 odsto, na 18.910 bodova, skliznuvši na najniži nivo u dvije nedjelje.