Cijena zlata porasla, četvrti dan zaredom

Cijena zlata porasla je u utorak uglavnom zbog slabljenja dolara koji je pod pritiskom političkih previranja u Vašingtonu

Zlato za isporuku u junu na Comex berzi poskupjelo je 0,58%, na 1.237,13 dolara po unci, što je najviši nivo od početka maja.

Sklonost ulagača prema bezbjednijim investicijama podstakla su nova previranja u Vašnigtonu, nakon što je nekoliko medijskih kuća u SAD izvijestilo da je američki predsjednik, na sastanku u Bijeloj kući sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i ambasadorom Rusije u SAD, Sergejom Kisljakom, razotkrio informacije o ekstremistima Islamske države koje se smatraju strogo povjerljivima. Tramp je u svojim “tvitovima” branio odluku da podijeli informacije sa Rusijom insistirajući ” da ima puno pravo da podijeli informacije u borbi protiv ID i terorizma”.

Investitori strahuju da bi politička previranja mogla odgoditi ekonomske planove Trampove administracije, usmjerene na podsticanje rasta. Pored toga, ni najnoviji ekonomski podaci ne nagovještavaju snažniji rast američke privrede u drugom kvartalu, što bi moglo navesti Federalne rezerve na oprezniji pristup po pitanju povećanja kamatnih stopa.

Po anketi Reuters-a sada 67% brokera očekuje povećanje kamata u junu, u poređenju sa 80% prošle nedjelje.

Dolarov indeks, mjera američke u korpi šest najvažnijih valuta u svijetu, danas je oslabio dodatnih 0,7 odsto, i na najnižem je nivou od novembra, kada je Tramp izabran za predsjednika. Istovremeno, većina industrijskih metala nastavila je rast nakon što je kineski predsjednik prije dva dana na samitu “Pojas i put” obećao 124 milijarde dolara svježeg kapitala za svoj ambiciozni plan “Put svile”.

Fjučersi srebra porasli su 1,07%, na 16,78 dolara po unci; platine 1,07%, na 938,60 dolara za uncu. Cijena bakra porasla je 0,5%, na 5.735,50 dolara po toni.