Srebro isplativije od zlata

Cijena zlata je u posljednja dva mjeseca porasla za 8,9 odsto, dok je cijena ostalih plemenitih metala zabilježila još veći rast, pa je srebro trenutno 15,3 posto skuplje nego krajem prošle godine, dok je cijena platine i paladijuma porasla za 13,8 procenata

Jedan od razloga za ovakve promjene na tržištu plemenitih metala je politička nestabilnost u SAD- u i u zapadnoj Evropi, koja potencijalno može dovesti do nižih stopa ekonomskog rasta u godinama koje dolaze.

Drugi potencijalni uzrok rasta cijena je rast stope inflacije u razvijenim ekonomijama. Nakon decenije neuobičajeno niskih stopa inflacije,  zadnjih mjeseci cijene su zabilježile porast, pa se stopa inflacije približila na nivo od 2 odsto. Budući da pri visokim stopama inflacije novac gubi na vrijednosti, dio investitora kapital ulaže u plamenite metale kako bi se zaštitili, čime im dižu cijenu.

Analitičari “Admiral Marketsa” smatraju da trenutni rast cijena plemenitih metala neće potrajati, jer su veće šanse da na izborima u Francuskoj pobjedi Marin le Pen, čime će nakon izbora doći do talasa prodaje zlata i ostalih metala, koji služe kao zaštita od rizika. Kada je u pitanju stopa inflacije, za očekivati je da će centralne banke pokušati da spriječe inflaciju dizanjem kamatnih stopa. Kako kamatne stope budu rasle, posjedovanje zlata, koje ne donosi nikakvu kamatu, biće sve manje primamljivo.

Sa svakim novim podizanjem kamatnih stopa u SAD-u, Eurozoni, Japanu i Ujedinjenom Kraljevstvu, sve više investitora će odlučivati da proda plemenite metale i uloži kapital u obveznice ili oročenu štednju, zbog čega se očekuje da će cijene plemenitih metala padati. Takođe se očekuje veći porast cijene srebra, platine i paladijuma od porasta cijene zlata.

Za razliku od zlata kod kojeg se samo desetak odsto proizvodnje iskoristi u industriji, više od polovine prosječne godišnje proizvodnje srebra, platine i paladijuma se iskoristi u proizvodnji katalizatora, u medicini i elektronici. To znači da većina iskopanog zlata ostaje u obliku nakita i poluga, dok se većina iskopanog srebra, platnine i paladijuma potroši u industriji te lakše može doći do nestašice na tržištu.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi ulagači u srebro, platinu i paladijum trebali bolje proći od ulagača u zlato, kada je riječ o dugoročnom nivou.