Wall Street: Indeksi prekinuli gubitnički niz

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija porasle, nakon oštrog pada dan prije, dok ulagači pažljvo prate razvoj situacije na političkoj sceni u Washingtonu

Dow Jones ojačao je 0,27 odsto, na 20.663 boda, dok je S&P 500 porastao 0,37 odsto, na 2.365 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 odsto, na 6.055 bodova. Nakon što su dan prije zabilježili najveći pad u posljednjih osam mjeseci, veći od 1,7 odsto, juče su indeksi uspjeli nadoknaditi dio tih gubitaka.

Ulagači su pažljivo pratili dalji razvoj situacije na političkoj sceni u Washingtonu nakon niza skandala predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, zbog kojih se postavlja pitanje hoće li Trump uopšte ostati u Bijeloj kući.

Nakon medijskih naslova da je Trump zatražio od direktora FBI-a Jamesa Comeyja, kojeg je nedavno smijenio, da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna, neki republikanci zatražili su nezavisnu istragu o mogućoj vezi između Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije, a zaredali su i pozivi za opoziv predsjednika.

Ministarstvo pravosuđa imenovalo je bivšeg direktora FBI-ja Robert Mueller posebnim tužiteljem u istrazi o, kako je to formulisalo, “naporima ruske vlade da utiče na predsjedničke izbore 2016. i s tim povezanih pitanja”.

Trump je to nazvao „najvećim lovom na vještice protiv jednog političara u američkoj istoriji”, ali to je imenovanje malo umirilo ulagače na berzama. Ulagače su malo umirili i solidni ekonomski pokazatelji, kao i dobri poslovni rezultati kompanija. Tako je među najvećim dobitnicama juče bila akcija Wal-Marta, s rastom cijene od 3,2 odsto, jer je najveći svjetski trgovački lanac izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima.

S druge strane, oštro je, više od 7 odsto, potonula cijena akcija Cisco Systemsa jer je taj tehnološki div objavio procjene o poslovanju u tekućem tromjesečju koje su ispod očekivanja analitičara.

A na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,89 odsto, na 7.436 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,33 odsto, na 12.590 bodova, a pariski CAC 0,53 odsto, na 5.289 bodova.