Azijske berze: Berze pale, dolar skočio

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar ojačao jer bi američki Fed već u martu mogao povećati kamate

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,6 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,2 odsto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,9 odsto, što je njegov najveći dnevni pad u ovoj godini.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu za više od 0,5 odsto, što je uglavnom bila posljedica korekcije nakon snažnog rasta dan prije.

Negativno na tržišta uticao je i jučerašnji pad cijena nafte za više od 2 odsto, nakon što su podaci pokazali da je Rusija u februaru zadržala proizvodnju na nivou od januara, što navodi na zaključak da nije spremna dodatno smanjiti proizvodnju.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla mršavih 6 centi, na 55,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7 centi, na 52,67 dolara, ali ulagače najviše zabrinjava mogućnost povećanja kamatnih stopa američke centralne banke već ovog mjeseca.

Nakon što je niz čelnika Feda posljednjih dana poručio da bi povećanje cijene novca moglo uslijediti prilično brzo, trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da postoji 74 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već u martu, dok su još početkom nedjelje za to davali samo 30 odsto šansi.

I dok to loše utiče na tržišta kapitala, na valutnim je tržištima dolar poslednjih dana u zamahu. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko iznad 102 boda, nedaleko najviših nivoa od 11. januara, dok je juče u ovo doba iznosio 101,90 bodova.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti dostigla 114,20 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 114,10 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je kurs eura skliznuo na 1,0515 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0530 dolara.