Evropske berze počele novu godinu sa dobicima, euro oslabio

Berza

Evropske berze su prvi radni dan u 2017. godini zatvorile sa jakom dobicima, podržane najnovijim, dobrim, makroekonomskim podacima iz eurozone.

U očekivano slabom obimu trgovanja, jer su londonska i američke berze i zatvorene zbog praznika, indeks njemačke berze, DAX, porastao je 1,02 odsto, dok je francuski CAC40 ojačao 0,41 odsto.

Predvođen bankarskim sektorom, italijanski FTSE MIB je zatvorio današnje trgovanje u plusu 1,73 odsto, a španski IBEX35 +0,71 odsto.

Podršku evropskim tržištima pružio je podatak da je indeks menadžera kupovina (PMI) za proizvodni sektor u decembru porastao na 54,9 poena, najviši nivo od aprila 2011. godine.

Pozitivno na tržšta je uticala vijest, objavljena u italijanskim medijima, da banka Monte de Paschi di Siena namjerava izdati obveznice u vrijednosti 15 milijardi eura kako bi povratila likvidnost i povjerenje investitora.

Na tržištima valuta, euro je pao ispod 1,05 dolara, nivo na koji je uspio da se vrati na samom kraju prošle godine, i trenutno se trguje za 1,0460 dolara.