Za Li Džuna kažu da je kineski Stiv Džobs

Karijere

Nije mnogo ljudi čulo za Li Džuna, osnivača četvrtog najvećeg proizvođača pametnih telefona na svijetu

Međutim, on ima mnogo zajedničkih osobina sa Eplovom ikonom Stivom Džobsom. Kao i mladi Džobs, i Li je na čelu rastuće tehnološke kompanije Xiaomi. Kao Džobs, Li voli jednostavan stil – obožava kombinaciju farmerki i crne majice. I baš kao Stiv Džobs nekad, Li Džun je sada milijarder.

Li je rođen u Sjentau u provinciji Hubej u Kini 1969. godine. Tokom studija informacionih tehnologija do ruke mu je došla knjiga o Stivu Džobsu koja je učinila da poželi da jednoga dana bude kao Džobs i pokrene sopstveni posao. A da bi sve to postigao, smatrao je da fakultet treba da završi što prije.

Nakon završetka studija Li počinje da radi kao inžinjer za Kingsoft, kinesku softversku kompaniju koja je tada bila samo mali startap. Predanim i vrijednim radom Li je u Kingsoftu uspio da napreduje do pozicije izvršnog direktora. Istovremeno, radio je na sopstvenom projektu – napravio je onlajn knjižaru koju je 2004. godine Amazon kupio za 74 miliona dolara.

Nakon šesnaest godina provedenih u Kingsoftu, Li je odlučio da iz, kako je naveo, zdravstvenih razloga napusti poziciju izvršnog direktora. Ipak, nije prestao da radi i 2010. godine uspio je da ostvari svoju davnašnju želju i bude na čelu rastuće mobilne kompanije – Xiaomi Inc.

Sam naziv kompanije Xiaomi je simboličan. On na kineskom jeziku znači proso, što bi trebalo da ukazuje da samo jedno zrno žita nepobjedivo kao i planina. Ovaj nadareni preduzetnik je i sam rekao da je od svojih zaposlenih insistirao da pažnju usmjere na male stvari, umjesto da traže nesavršenosti u već gotovim proizvodima. Lijeva firma uspješna je zahvaljujući visokom kvalitetu telefona koji prodaju po pristupačnoj cijeni.

Danas je Li Džun „težak“ skoro deset milijardi dolara i prema podacima sa Forbsove liste peti je najbogatiji čovjek u Kini.