Za tri godine mobilne igre zarađivaće više nego PC i konzole

Video igre na mobilnim telefonima ponajviše su zaslužne za rekordne prihode te industrije, a u bliskoj budućnosti postaće i glavni izvor prihoda

Kako piše Bloomberg prenoseći istraživanje londonske kompanije za ulaganja rizičnog kapitala Atomico, tržište video igara lani je vrijedilo 101,1 milijardu dolara. Time je po prvi puta prijeđena granica od stotinu milijardi dolara zarade na igrama.

Kako je 2015. na tom tržištu zarađeno 91,5 milijardi dolara, globalna “gaming” industrija lani je rasla više od 10 posto, ali to nije bio jedini kuriozitet koji je iznjedrila prošla godina. Naime, sa 600 miliona igrača Kina je prestigla SAD kao najveće tržište video igara na svijetu s vrijednošću od 24,6 milijardi dolara. Amerika vrijedi “mrvicu” manjih 24,1 milijardu dolara.

Zanimljivo, velik doprinos rastu i zauzimanju prvog mjesta došao je od Appleove trgovine aplikacijama. Naime, Kina učestvuje s 31 posto u ukupnim prihodima od 18 milijardi dolara od igara za Appleov operativni sistem iOS. O kakvom se skoku radi dovoljno govori podatak da je Kina još 2012. učestvovala sa svega tri posto u ukupnim prihodima od 2,4 milijardi dolara. Važnost Kine za dalji rast i razvoj globalne gaming industrije za upućene posmatrače i nije iznenađenje.

Tencent Holding – najveća kineska internetska kompanija po tržišnoj vrijednosti i jedna od 10 najvećih svjetskih tehnoloških kompanija izlistanih na berzi – postigla je golem uspjeh svoje divizije za mobilno igranje koja stoji iza igre League of Legends te Honour of Kings. Za potonju igru analitičari procjenjuju da će ove godine donijeti više od polovine Tencentovih prihoda od mobilnih igara. Samo u aprilu je Tencent od igara zaradio 440 miliona dolara.

Za Kineza kineske igre

Taj je podatak posebno značajan s obzirom da je lani 93 posto novca koji su kineski igrači potrošili na kupovinu igara otišao domaćim kompanijama. Amerikanci svojim kompanijama ostavljaju 56 posto novca koji troše na igre, a Evropljani tek 36 posto. Ove godine globalna gaming industrija generisaće prihode od 109 milijardi dolara što bi značilo da će se zadržati postojeća stopa rasta. Od toga će 42 posto prihoda doći od mobilnih igara.

Međutim, već do 2020. od igara će se ukupno zarađivati 129 milijardi dolara, a tada će mobilne igre učestvovati s 51 posto. Time će zarađivati više nego ostale platforme, PC i konzole. (Poslovni.hr)