Nova generacija RAM memorije donosi dvostruke brzine

Computers

Ako se iole razumijete u računare, onda znate da je RAM (Random Access Memory) jedan od najvažnijih detalja u mozaiku kvalitetnog, pouzdanog i što je u današnje vrijeme vrlo bitno, brzog računara

Poslednji standard trenutno je DDR4 RAM memorija, čiji se razvoj završio još 2012, ali je svoj pravi zamah i ekspanziju na tržištima širom svijeta dosrigao tek tri godine kasnije.

Mnogi su bili nezadovoljni i nestrpljivi što se toliko dugo čekalo, a sada se priprema – DDR5.

Organizacija JEDEC, koja je praktično zadužena za standardizaciju računarske memorije, nedavno je objavila na svojim zvaničnim stranicama da stiže novi standard DDR5 RAM memorije.

Ono što prosječnog korisnika najviše zanima je brzina u odnosu na trenutni DDR4 standard i tu su vijesti više nego odlične.

Prema JEDEC najavama, DDR5 će udvostrućiti brzine u poređenju s aktuelnim stanjem.

Nešto manje radosti će donijeti podatak da se finalizacija DDR5 standarda očekuje 2018 godine, ali će se u produkciji naći tek 2020. jer će do tada svi proizvođači RAM memorije biti spremni za masovnu produkciju i distribuciju.

Svakako, ne treba zaboraviti da će novi RAM standard za sobom povući i mnoge druge promjene u računarskoj industriji, jer će sve komponente morati da budu usklađene s novi standardom kako bi sve radilo onako kako je zamišljeno.