Sprema se obrt, Slovenija stopira prodaju NLB?

Konačnu odluku o tome hoće li nastaviti prodaju tri četvrtine državnog udjela u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), slovenačka vlada će donijeti u četvrtak

Izjave koalicionih partnera u vladi koji su o toj temi raspravljali, nagovještavaju da bi prodaja mogla biti zaustavljena, javlja agencija Hina.

Treba ocijeniti koje su pozitivne i negativne strane prodaje NLB-a, a nikako ne smijemo donijeti odluku koja bi pogodila naše poreske obveznike, što se u prošlosti već događalo, kazao je slovenački premijer Miro Cerar nakon sastanka vrha vladajuće koalicije.

Dodao je da će nastojati da odluka bude usaglašena između sve tri stranke u koaliciji, ali da cijena koja se nudi za dionicu NLB-a nije povoljna.

S druge strane, kako kaže, trebalo bi osigurati da ne budu oštećeni slovenački poreski obveznici koji su preko državnog budžeta u dokapitalizaciju najveće domaće banke uložili više od dvije milijarde evra da ona ne bi došla u opasnost zbog loših kredita iz prošlosti.

Cerar je, kako prenosi Hina, kritikovao bivšu premijerku Alenku Bratušek koja kaže da treba ponovo utvrditi ko je kriv za loše bankarske plasmane i gubitke NLB-a, zbog čega je 2013. morala da bude dokapitalizovana, što odvraća interesovanje potencijalnih ulagača i smanjuje izglede za prodaju državnog udjela u njoj.

Cerar je kazao da su ranije vlade, uključujući onu Alenke Bratušek, a ne njegova, donijele „slabo promišljenu odluku“ da državna preduzeća i banke treba privatizovati.

Predsjednik Demokratske stranke penzionera (DEŠ) Karl Erjavec, inače ministar spoljnih poslova i jedan od potpredsjednika vlade, kazao je nakon sastanka s Cerarom da NLB pod sadašnjim uslovima ne treba prodavati i da će se proces privatizacije vjerovatno zaustaviti, a isto misli i poslanik Matjaž Han iz stranke Socijalnih demokrata (SD) koja takođe ujčestvuje u vladi.

Kako najavljuju mediji, to znači da će ministarka finansija Mateja Vraničar Erman morati u Brisel da bi Evropsku komisiju zamolila da Sloveniji dopusti još jedno odlaganje privatizacije NLB, nakon što je lani odobrila produženje prvih rokova, a ove godine dopustila Sloveniji da izvrši prodaju 75 posto dionica države u dvije faze – 50 odsto ove, a 25 procenata iduće godine, zaključuje Hina.