Prodata Beogradska industrija piva

Region

Kompanija Autočačak je juče kupila AD BIP Beograd za 2,09 milijardi dinara na javnom otvaranju ponuda u Agenciji za licenciranje stečajnih upravika.

Ponuda Autočačka je jedina koja je stigla na javni poziv za privatizaciju nekadašnje Beogradske industrije piva, i prihvaćena je, jer je iznosila više od polovine procijenjene cijene BIP-a, kao pravnog lica, izvijestio je Telegraf.

BIP je bio u stečaju od 2016. godine, a pored centralne lokacije kod Mostarske petlje, gdje se nalazi glavna pivara, posjeduje nepokretnosti i proizvodne pogone na više lokacija u Beogradu, zatim u Čačku i Kragujevcu.

U imovinu BIP-a spada i 13 suhih žigova njihovih proizvoda.

Novi vlasnik, Autočačak, ima zakonski rok od sedam dana da potpiše kupoprodajni ugovor i 30 dana da uplati ostatak novca od visine depozita – plaćenog za učešće u privatizaciji do kupoprodajne cijene.

Beogradska industrija piva osnovana je 1839. godine, a zlatni period imala je u vrijeme bivše Jugoslavije 1970-ih godina.

Sredinom decenije fabrika je godišnje proizvodila 1,5 miliona hektolitara, pokrivajući više od jedne četvrtine tržišta u cijeloj Jugoslaviji. Nakon raspada savezne države početkom 1990-ih, situacija u kompaniji se pogoršala. Pivara je naročito pogođena nakon velikog požara 1997. godine.

Beogradska industrije piva bila je jedina pivara u Srbiji koja je proizvodila slad.