Evropske berze porasle nakon britanskih izbora

Na evropskim berzama u petak ujutro su cijene akcija porasle, a najviše u defanzivnim sektorima jer ulagači traže sigurnost nakon šokantnih rezultata izbora u Britaniji koji bi mogli izazvati dodatna previranja na tamošnjoj političkoj sceni

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,90 odsto, na 7.515 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,75 odsto, na 12.808 bodova, a pariski CAC 0,85 odsto, na 5.310 bodova.

Rezultati izvanrednih izbora pokazuju da je Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila apsolutnu većinu u parlamentu. May bi trebala dobiti 316 od ukupno 650 mesta, a Laburisti 265. Tako su konzervativci izgubili petnaestak mjesta u parlamentu, dok su ih laburisti dobili tridesetak, pa May nije uspjela dobiti 326 mesta koliko je konzervativcima trebalo za apsolutnu većinu.

Oslabljena May najavljuje borbu, dok njen suparnik, vođa laburista Jeremy Corbyn, poručuje da May treba odstupiti. Za 10 dana trebali bi početi složeni pregovori o izlasku Britanije iz Evropske unije, a neizvjesno je ko će formirati vladu i odrediti smijer kojim bi se Brexit trebao odvijati.

Britanska je funta od objave prvih rezultata izlaznih anketa pod pritiskom, pa je njen kurs prema američkoj valuti pao više od 2 odsto, na 1,2695 dolara, blizu najniže nivoe u dva mjeseca. Prema euru je funta oslabila 1,8 odsto.

To je pozitivno uticalo na Londonsku berzu jer zbog slabije funte jača cjenovna konkurentnost britanskih izvoznih proizvoda na inostranim tržištima. Na ostalim evropskim berzama u fokusu su akcije u defanzivnim sektorima, koji su manje zavisni o ekonomskim ciklusima.

Tako su cijene akcija u prehrambenom sektoru u prosjeku porasle 0,8, a u zdravstvenom 0,5 odsto. Porasle su i cijene akcija u rudarskom sektoru, posebno proizvođača plemenitih metala, zahvaljujući rastu cijene zlata jer ulagači traže sigurnije utočište za svoj kapital u nesigurnim vremena.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cijene nafte, nakon što je na londonskom tržištu juče skliznula na najniži nivo od kraja novembra prošle godine. Jutros se cijena barela na londonskom tržištu stabilno kreće oko 47,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio dva centa, na 46,62 dolar.