Oštar pad na svjetskim berzama tokom protekle nedjelje

Berza

Na većini svjetskih berzi cijene dionica su ove sedmice oštro pale, dok su na Vol Stritu porasle, jer su zbog napada Rusije na Ukrajinu ulagači potražili utočište u sigurnijim investicijama.

Dow Jones na Vol Stritu je oslabio blagih 0,1 odsto na 34.058 bodova. S&P 500 porastao je 0,8 odsto na 4.384 poena, a Nasdaq indeks 1,1 odsto na 13.694 boda.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 odsto na 7.489 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,1 odsto na 14.567 poena, a pariski SAS 2,6 odsto na 6.752 boda, prenosi SEEbiz.

Oštro su pale i azijske berze, pri čemu je japanski Nikei indeks skliznuo 2,4 odsto na 26.476 bodova.

Od samog početka sedmice, berze su bile pod pritiskom zbog rasta napetosti između Zapada i Rusije vezano za napad naUkrajinu.

Na svim berzama od Azije do Evrope cijene dionica su oštro pale, dok su cijene zlata, nafte i sirovina snažno porasle, kao i kursevi valuta koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Nakon vijesti o napadu na Ukrajinu, cijena barela nafte na londonskom tržištu skočila je više od pet odsto, pa se, prvi put od septembra 2014. godine, probila iznad psihološki važne granice od 100 dolara.

Zbog svega toga, u četvrtak je MSCI indeks svjetskih berzi, koji prati kretanja na najvećim svjetskim tržištima dionica, skliznuo na najnižu vrijednost od aprila prošle godine.

Ipak, u petak su svjetske berze nadoknadile dio gubitaka od prethodnog dana, jer je ulagače ohrabrio oporavak Vol Strita.

A rast cijena dionica na najvećoj svjetskoj berzi djelimično se zahvaljuje korekciji, nakon oštrog pada početkom sedmice, kada je S&P 500 indeks zaronio duboko u područje korekcije, više od deset odsto ispod svoje prethodne rekordne vrijednosti, dok se Hasdaq indeks našao na gubitku od početka godine više od 16 odsto.

Američka vlada nametnula je sankcije ruskim kompanijama u državnom vlasništvu te najvećim ruskim bankama Sberbank i VTB, pa je sada 80 odsto imovine ruskih banaka podložno sankcijama.