Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 skočio

Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo nesigurno, pa je nakon oštrog pada dan prije S&P 500 indeks blago porastao, dok je Dow Jones ponovno oslabio

Dow Jones skliznuo je 0,03 odsto, na 20.661 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,19 odsto, na 2.348 bodova, a Nasdaq indeks 0,48 odsto, na 5.821 bod.

Juče se na Wall Streetu trgovalo vrlo nesigurno, nakon što su dan prije cijene akcija potonule više od 1 odsto, najviše od kada je u novembru Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a. Posljedica je to nervoze ulagača uoči glasovanja u Kongresu u četvrtak o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, nakon što je Trump nedavno ukinuo tzv. Obamacare. Biće to prvi veliki test u saradnji Trumpa i republikanaca u Kongresu, a čini se da republikanci neće uspjeti skupiti dovoljnu podršku za taj kontroverzni prijedlog zakona.

Ako se ne uspije izglasati taj zakon ili se glasanje odložiti, to će značiti da će se Trump i ubuduće suočavati s velikim otporima u realizaciji svojih izbornih obećanja. A upravo su njegova obećanja o smanjenju poreza, podsticanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija u pojednim sektorima posljednjih mjeseci podržavala snažan rast cijena akcija. Ako zakon o zdravstvenoj zaštiti ne prođe u Kongresu, “možemo očekivati nešto više nestabilnosti na tržištu”, kaže David Schiegoleit, direktor u U.S. Bank Private Client Reserve.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su akcija juče porasle, a najviše u tehnološkom, 0,8 odsto. Finansijski sektor, koji je dan prije pao gotovo 3 odsto, juče je oslabio daljih 0,2 odsto.

I dok su S&P 500 i Nasdaq malo ojačali, Dow Jones indeks blago je pao, što je najviše posljedica pada cijene akcije Nikea za 7 odsto, nakon što je najveći svjetski proizvođač sportske opreme objavio slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Pod pritiskom je juče bio i energetski sektor jer su cijene nafte pale na nove najniže nivoe u četiri mjeseca, nakon što je objavljeno da su zalihe nafte prošle nedjelje porasle više nego što se očekivalo, što ukazuje na pojačanu proizvodnju i nedovoljno snažnu potražnju.

Na evropskim berzama cene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,73 odsto, na 7.324 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 odsto, na 11.904 boda, a pariski CAC 0,15 odsto, na 4.994 boda.