Rast dolara, sirove nafte i akcija velikih svjetskih kompanija

Berza

Svjetske akcije, cijene nafte i dolar ojačali su na početku nove trgovačke nedjelje jer je generalno optimistično raspoloženje zahvatilo globalna tržišta uoči sastanaka više centralnih banaka ove sedmice, uključujući i američke Federalne rezerve.

Tržišta akcija širom Evrope otvorena su jutros u porastu, pri čemu je pan-regionalni indeks STOXX 600 napredovao za 0,3 odsto, dok su fjučersi američkih akcija u plusu od oko 0,25 procenata, izvještava Reuters.

Kineski indeks najlikvidnijih akcija CSI300 porastao je za 0,6 odsto, na najviši nivo u skoro pet mjeseci u iščekivanju dodatnih državnih podsticaja, budući da su najviši lideri zemlje obećali da će prioritet u 2022. godini biti ekonomska stabilnost Kine. Ovo se ne odnosi na kompanije iz kontinentalnog dela Kine koje su obustavile svoju proizvodnju zbog porasta broja zaražavanja korona virusom.

Omikron soj kovida međutim i dalje zabrinjava, imajući u vidu upozorenje britanskog premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) koji očekuje „plimni talas“ novih slučajeva zaraze, ali tržišni akteri računaju da će vakcine ograničiti ekonomske posljedice.

Njihova razmišljanja su pogurala cijene nafte naviše za oko 1,0 procenat, a ojačao je dolar uoči dvodnevne sednice američke centralne banke koja počinje sutra.

Predviđa se da će Fed signalizirati brže smanjenje kupovine obveznica, a samim tim i raniji početak podizanja referentne kamate, kao i da će ažurirati nivoe stopa za narednih nekoliko godina.

Ove sedmice se sastaju i Evropska centralna banka, Banka Engleske i Banka Japana. „Ako Fed poveća smanjenje otkupa na otprilike 30 milijardi dolara, okončanje programa kupovine obveznica bi moglo da se završi do marta, što bi omogućilo da se nakon toga razmotri podizanje kamatne stope“, kaže Ejpril Larus (April Larusse), šefica odjeljenja za investicije s fiksnim prihodom u kompaniji Insight Investment, piše portal Biznis.rs.

Na valutnim tržištima, dolarski indeks je porastao danas za oko 0,2 odsto na 96.328 poena. Američka valuta je takođe ojačala prema japanskom jenu za skoro petinu procenta na 113,60 jena, dok je euro oslabio za četvrtinu procenta na 1,12875 dolara. Britanska funta je pala za oko 0,4 odsto na 1,32240 dolara, posle najnovijih upozorenja vlade o širenju omikrona, koja su podrila tržišno raspoloženje.

Na robnim tržištima, fjučersi severnomorske nafte Brent su porasli za 72 centa ili 1,0 odsto, na 75,87 dolara po barelu na jutrošnjem trgovanju, nakon rasta od jednog procenta u petak. Američka WTI nafta je poskupela za 85 centi ili 1,2 odsto, na 72,52 dolara po barelu, posle uspona za 1,0 procenat na prethodnoj sesiji.

Oba međunarodno referentna tipa nafte su prošle nedelje zabilježila rast od oko 8,0 odsto, što je bio njihov prvi sedmični dobitak u poslednjih sedam nedjelja. Time su nadoknadili više od polovine gubitaka koje su pretrpjeli od 25. novembra kada je prvi put objavljena vijest o pojavi omikrona. Zlato se drži na cijeni od 1.786 dolara po unci, nakon što je neznatno ojačalo u petak posle podataka o skoku inflacije u SAD na najviši nivo u gotovo četiri decenije.