Stjuardesa će vam zabraniti ulazak u avion u ova dva slučaja

Vazdušni saobraćaj je stalno izložen potencijalnim opasnostima, pa je osoblje uvijek na oprezu

– Kada se smješkam putnicima i pozdravljam ih pri ukrcavanju u avion, dobro proučavam svakoga ponaosob – ističe stjuardesa sa 27 godina staža Dženis Bridžer.

Informacije koje stjuardese pokušavaju da otkriju iz kratkog susreta sa putnicima na ulasku u avion su:

1. Da li ste pod uticajem alkohola ili droga?

Osoblje u avionu ima pravo da ne dozvoli ulazak osobi koja je pod uticajem alkohola ili droga, priznaje stjuardesa Sjak Šultis i dodaje:

– Odbićemo ulaz osobi koja bi mogla da ugrozi bezbjednost ostalih na letu. U svojoj 30-ogodišnjoj karijeri sam to morala da učinim četiri puta, i imala sam sreću da me je podržao ostatak osoblja.“

U slučaju eventualne opasnosti svi putnici bi trebalo da budu evakuisani iz aviona u roku od 90 sekundi, pa stjuardese ne žele da u takvim stresnim situacijama „pregovaju“ sa osobama koje ne žele da sarađuju ili ne razumiju ozbiljnost situacije.

2. Da li ste ozbiljno bolesni?

Stjuardesa Mirijam Mimi, sa 23-godišnjim stažom, obavezno provjeri i da li je putnik uplašen zbog vožnje avionom. U tom slučaju posvetiće mu dodatnu pažnju tokom leta, da bi mu pomogla da se opusti i uživa u letu. S druge strane, mogla bi da zabrani ulazak osobi koja je bolesna.

– Uvijek ih pozdravim i pitam kako su. Onima koji su nemoćni, blijedi ili toliko bolesni da se jedva kreću nećemo dozvoliti da uđu u avion. Svi se nalazimo u istom zatvorenom prostoru, pa ne želimo da se i drugi razbole – pojašnjava ova stjuardesa.

Iako je osoblje u avionu uvježbano za davanje prve pomoći, oni nisu doktori i ne znaju da dijagnostifikuju problem. Zato je bolje da osobe koje pate od ozbiljnijih zdravstvenih probleme svoje stanje „srede“ na zemlji, prije korišćenja usluga vazduhoplovnih kompanija.