Sberbanka krenula u zapljenu gotovo petine dionica Mercatora

Ruska Sberbank je počela postupak zapljene 18,5 posto dionica Mercatora, koje su trenutno u vlasništvu Agrokorovog holandskog društva Agrokor B.V.

Dionice će biti u njenom vlasništvu do kraja mjeseca, a potom namjerava da ih proda kako bi barem djelimično nadoknadila gubitke zbog problema Agrokora, izvijestile su Finance, pozivajući se na agenciju Blumberg.

Takozvani lex Agrokor, koji je u aprilu usvojila hrvatska Vlada kako bi se izbjegao kolaps najvećeg hrvatskog privrednog sistema, onemogućava zapljenu imovine ali, prema Sberbank, ovo se odnosi samo na kompanije direktno u vlasništvu Agrokora i njegove kompanije smještene u Hrvatskoj. Agrokor B.V. ima sjedište u Holandiji i zato ga zakon ne štiti.

Najveća ruska banka je i najveći povjerilac Agrokora zbog čega je najviše i osjetila posljedice restrukturiranja. Pojavila se kao spasitelj nakon što su se vlasnika Agrokora Ivice Todorića odrekle najveće evropske banke zbog neispunjavanja finansijskih obaveza.

Sberbank je u sukobu s vanrednom upravom Agrokora još od aprila, od dolaska povjerenika Vlade Hrvatske za Agrokor, Ante Ramljaka. Prema Sberbank proces restrukturiranja pogrešno izjednačava povjerioce s potraživanjima iz razdoblja prije nametanja prisilne uprave, i zajmodavce koji su Agrokoru dali likvidnosnu pomoć; kada je već bio u teškoćama.

Početkom mjeseca hrvatski sud je odbio zahtjev Sberbank da se zaustavi likvidnosno refinansiranje Agrokora, ruska banka nije se pridružila sporazumu o oko pola milijarde eura novih kredita po modelu roll up, po kojem za svaki euro novih kredita povjeriocima omogućava prioritetnu otplatu iste količine starih kredita.

Kako će zapljena petine Mercatora uticati na spasavanje Agrokora još nije poznato, jer uprava Agrokora još nije komentarisala poteze ruske banke.

Agrokor posjeduje sveukupno 88,1 posto Mercatora. Pri tom Agrokor ima 69,57 posto udjela direktno. Taj procenat, kako je već pomenuto, od zapljene štiti lex Agrokor.

Agrokor B.V. posjeduje 18,53 posto slovenačkog trgovca. Ovaj udio sada na berzi vrijedi 40 miliona eura. Agrokor je prilikom preuzumanja za njega izdvojio 97 miliona eura. Pad Agrokora je snažno uticao na cijenu dionica Mercatora, koja je ove godine pala za 48 posto.