Neke od najpoznatijih građevina koje nikada nisu završene

Poznate građevine širom svijeta, a još uvijek nisu dovršene. Svako ko voli arhitekturu čuo je za njih, a neke od njih ste možda i posjetili

Palata Ajuda u Lisabonu

Zbog istorijskih okolnosti, tačnije, brojnih ratova, službena rezidencija portugalske kraljevske porodice nikad nije završena. Izgradnja je počela 1796., ali je od 1910. Portugal prestao da bude monarhija, pa je uz spomenute ratove i to jedan od razloga prestanka gradnje. Danas se ipak koristi i to kao muzej vrijedan obilaska.

Rjungjong hotel u Pjongjangu

„Hotel sudnjeg dana“ visok je više od 300 metara i ima 105 spratova, ali se gradi već punih 30 godina i ne postoje velike šanse da će uskoro biti dovršen. Šta reći nego, još jedna bizarnost Sjeverne Koreje.

Katedrala svetog Ivana u Njujorku

Jedna od najmonumentalnijih svjetskih katedrala gradi se još od 1892. godine. Crkva je zaista fascinantna, na svojoj fasadi otkriva brojne isječke iz apokalipse, a prepuna je bizarnih kipova. Da stvar bude zanimljivija, njenu izgradnju finansirali su i masoni, što joj daje dodatnu mističnost. Istina je da je najveći dio crkve napravljen, ali ni nakon više od 100 godina ona nije dovršena.

Velika sfinga u Gizi

Ostavljen alat i veliki kameni blokovi pronađeni su oko ovog čudesnog kipa, tako da brojni arheolozi smatraju kako je ona još uvijek nedovršena. Smatra se da bi potpuno završena sfinga imala sređeniji ukras oko glave, bradu i još nekoliko dekoracija.

Angkor Vat u Kambodži

Ako je vjerovati arheolozima, najpoznatije djelo kmerske civilizacije nikad nije u potpunosti dovršeno. Smatra se da su radovi stali kad je kralj preminuo. Uprkos tome, Angkor Vat i dan danas jedna je od najvećih svjetskih atrakcija.

Sveta porodica (Sagrada Familija) Barselona

Jednu od najpoznatijih svjetskih crkvi, koja izgleda zaista nevjerovatno, projektovao je Antonio Gaudi. Izgradnja je počela prije 200 godina, ali crkva još uvijek nije završena.

Spomenik poglavici Ludom Konju u Južnoj Dakoti

Prva eksplozija kojom se počelo sa pripremom planine za umjetničko djelo odjeknula je 1948. godine, i time je počeo posao koji nikada nije u potpunosti završen. Iako je od početka gradnje do danas prošlo više od 60 godina, isklesano je tek lice Ludog Konja i obrisi ispružene ruke. Ipak, i to je bilo dovoljno da kip postane jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija.